|

Amerikan terörü

Las Vegas’ta ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı yaşandı. Stephen Paddock isimli beyaz Amerikalı saldırgan bir otelin 32. katından açık alanda konser takip eden kalabalığa otomatik silahla ateş açtı. Açılan yaylım ateşi sonucu, en az 58 kişi öldü, 515 kişi ise yaralandı. Ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Ülkede ulusal yas ilan edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:49 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Las Vegas’ta ABD tarihinin en kanlı saldırısı
Las Vegas’ta ABD tarihinin en kanlı saldırısı

ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Las Vegas kentinde 64 yaşındaki Stephen Paddock adlı saldırganın Mandalay Bay Oteli’nin 32. katından otomatik silahla açık alanda gerçekleşen konsere açtığı ateş sonucu en az 58 kişi öldü, 515 kişi ise yaralandı. Konser alanında 22 bin kişi bulunuyordu. Stephen Paddock isimli saldırganın polisin müdahalesi öncesinde intihar ettiği ortaya çıktı. Saldırganın odasına giren Las Vegas emniyet güçleri, odada 10’dan fazla silah bulduklarını açıkladı. Olay sırasında saldırganın yanında olduğu belirtilen 62 yaşındaki Marilou Danley isimli kadın ise kaçtıktan kısa bir süre sonra yakalandı. Las Vegas’da yaşanan katliam, ABD’de şimdiye kadar en fazla ölüme sebep olan silahlı saldırı olarak tarihe geçti. ABD Başkanı Donald Trump saldırıya ilişkin “şeytani eylem” tanımlamasını yaptı. Saldırı sonrası ülkede ulusal yas ilan ilan edildi. Katliamdan uzun bir süre sonra Reuters’in saldırıyı DEAŞ’in üstlendiğini açıklaması şüphelere neden oldu. Haziran ayında da 66 yaşındaki beyaz Amerikalı James Hodgkinson Washington’da ABD’li senatörlere yarı otomatik silahla saldırmıştı.


SALDIRGAN İNTİHAR ETTİ

ABD’nin eğlence şehri olarak bilinen Las Vegas, ülke tarihinin en büyük katliamına sahne oldu. şehrin merkezinde bulunan Mandalay Bay otelinin 32. katından hemen yakındaki açık hava konser alanına otomatik silahla açılan ateş sonucu en az 58 kişi öldü 515 kişi ise yaralandı. Açılan ateş sonucu konser alanında yaşanan paniğin izdihama sebep olduğu da ifade edildi. Las Vegas polisi, katliamı 64 yaşındaki Stephen Paddock isminde şehrin yerlisi bir beyazın gerçekleştirdiğini açıkladı. Paddock’un polis müdahalesinden önce silahıyla intihar ederek yaşamına son verdiği belirtildi. Saldırganın yanında 10’dan fazla silah bulunduğu Las Vegas polisi tarafından tespit edildi. Paddock’un evinde yapılan aramada cephanelik bulunduğu bildirildi. Polis, saldırıyla bağlantısı olduğu belirtilen 62 yaşındaki Mariolu Danley isimli kadını da kaçtıktan kısa bir süre sonra yakaladı. Saldırı sonrası 406 kişinin hastaneye kaldırıldığı, ölü sayısının artabileceği belirtildi.


22 BİN KİŞİ HEDEFTEYDİ

Las Vegas’ta meydana gelen katliamın kurbanları o sırada devam eden bir Country Müzik Festivali’ni izlemek amacıyla şehirde bulunanlardan oluşuyordu. Otelden ateş açıldığı sırada konser alanında 22 bin kişinin olduğu belirtildi. Saldırgan Paddock, 32. kattan otomotik silahla konseri takip edenlerin üzerine yaylım ateşi açtı. Görgü tanıkları, silah seslerini önce havai fişek zannetiklerini belirtti. Konser alanında vurulan kişiler kanlar içinde yere yığılırken, oluşan panik neticesinde izdiham meydana geldi.

DEAŞ'LA BAĞLANTISI YOK

ABD tarihinin en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçen katliamı şüpheli şekilde DEAŞ üstlendi. Örgüt , “Las Vegas saldırısı, İslam Devleti'nin bir askeri tarafından karşımızdaki koalisyonun parçası ülkelerin hedef alınması çağrısı üzerine düzenlenmiştir” açıklamasını yaptı. 64 yaşındaki beyaz Amerikalı saldırganın profili ve fotoğrafının terör örgütü DEAŞ’ın benzer saldırılarda kullandığı militan profiline uymaması açıklamaya şüpheyle yaklaşılmasına sebep oldu. Polisin saldırganla ilgili medyaya verdiği fotoğrafta Paddock, bir kumarhanede elinde içkiyle eğlenirken görülüyor. FBI da yaptığı açıklamada saldırının terör örgütü DEAŞ'la bağlantısının olmadığını açıkladı. Açıklamada, “Saldırının terör örgütü DEAŞ'la bağlantısı yok” ifadeleri kullanıldı.

  • Yılda 17 bin cinayet!
  • 2016 yılında ABD genelindeki 1,2 milyon şiddet olayında 17,250 kişi hayatını kaybetti. FBI verilerine göre, suç olayları 2016’da önceki yıla göre yüzde 8,6 artış kaydetti. ABD’de 2017’nin ilk dokuz ayında ise ateşli silahlarla düzenlenen toplu katliamlarda 273 kişi öldü. Las Vegas’taki son saldırıyla tekrar alevlenen bireysel silahlanma hakkı, ABD anayasasında temel haklardan sayılıyor.
Şeytanî eylem

ABD Başkanı Donald Trump ise katliamdan saatler sonra yaptığı açıklamasında, saldırıyı “şeytani eylem” olarak tanımladı. Trump katliamın ardından ABD’nin “üzüntü, şok ve kederde” birleştiğini belirtti. Trump, Twitter üzerinden yayımladığı mesajında da, “korkunç saldırıda yaşamını yitirenlere ve ailelerine en içten taziyelerimi iletiyorum. Tanrı sizi kutsasın.” ifadelerini kullandı.

Son anda canlarını kurtardılar

Katliamın gerçekleştiği Las Vegas’ta Türkiye’den ünlü isimler de vardı. Trabzonspor yöneticisi Nevzat Aydın ve şarkıcı Demet Akalın’ın da katliamın gerçekleştiği alanda olduğu ortaya çıktı. Nevzat Aydın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Önce Nice sonra Atatürk Havalimanı kılpayı derken bu sefer Las Vegas’ta tam denk geldim. :( Şimdilik iyiyim dostlar, sağolun.” ifadelerini kullandı. Şarkıcı Demet Akalın ise Atatürk Havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Las Vegas’ta ünlü isimlerin konserlerini takip ettiğini ve saldırıdan birkaç saat önce konser alanından ayrıldığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kınama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Las Vegas saldırısını kınadı. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD’nin Las Vegas şehrinde yaşanan terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisiyle, saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere tüm ABD halkına Türk Milleti adına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım da mesaj yayınlayarak taziye diledi.

#ABD
#Las Vegas
#Katliam
7 yıl önce