|

Arap Birliği'nden diyalog çağrısı

Irak'ın başvurusu üzerine Türkiye'nin olası bir Kuzey Irak operasyonu ile ilgili olağanüstü toplanan Arap Birliği, bölgede tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyleyerek sorunu diyalogla çözme çağrısında bulundu

Kahire
00:00 - 2/11/2007 Cuma
Güncelleme: 00:40 - 2/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
Arap Birliği'nden diyalog çağrısı
Arap Birliği'nden diyalog çağrısı

Arap Birliği, Irak'ın başvurusu üzerine önceki gün olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yayımladığı sonuç bildirgesinde, Türkiye'ye Kuzey Irak meselesini diyalogla çözme çağrısında bulunan Birlik, 7 maddelik bir Türkiye bildirisi yayımladı. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine muhtemel sınırötesi operasyonu konusunda bir tutum belirlemek için toplanan Arap Birliği Daimi Temsilciler Komitesi, terör örgütü PKK, Irak topraklarını terk etmeli mesajı verdi.


TÜRKİYE'NİN SORUNU

Terör örgütü PKK'nın saldırılarının durması gerektiği ve istikrar açısından sorunun tüm bölgeyi ilgilendirdiği ifade edilirken, toplantı sonunda Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Lebib Abbavı'den ilginç bir açıklama geldi. Lebib Abbawi, Arap Birliği'nin aldığı kararlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Aslında bu Türkiye'nin problemidir. Bizim problemimiz değil. Sadece biz Türkiye'ye yardım etmek istiyoruz. Sorunun çözümünde de Türkiye bize yardım etmelidir” şeklinde konuştu. Cezayir'in başkanlık ettiği ve büyükelçiler düzeyinde gerçekleşen toplantı sonunda okunan 7 maddelik bildiride Arap Birliği'nin PKK'yı terör örgütü olarak tanıdığına ilişkin bir ifadeye yer verilmedi ancak Irak'ın PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığı vurgusu yapıldı.


Terör örgütü PKK Irak'ı terketmeli

Bölgedeki tansiyon düşürülmeli. PKK eylemleri durmalı. l Irak ve Türkiye ilişkilerinin gerilmesine izin verilmemeli. l PKK, Irak tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. Irak topraklarını terk etmeli ve saldırılarına son vermelidir. Bu problem ortak işbirliği ile çözülsün. l Türk halkının acılarını paylaşıyoruz ve saldırılar karşısındaki tepkilerini anlayabiliyoruz. l Sorunun çözümü diplomatik yollardan olmalıdır. İki taraf ortak çalışmalı ve uygun bir yol bulunmalıdır. l Arap dünyası deklarasyona destek vermelidir. Genel Sekreterimiz Amr Musa'nın Türkiye'de yapacağı temaslar önemli olup, alınacak kararlar takip edilmektedir.”





17 yıl önce