|

Arnavut vekil isyan etti

ARNAVUT kökenli milletvekili Hüsnü Şakiri'nin gerillaların safına geçmesi ve Arnavut nüfusa aynı yolu seçmeleri için çağrı yapması Makedonya'daki bölünmeyi daha da derinleştirdi.

.
00:00 - 31/03/2001 Cumartesi
Güncelleme: 12:49 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Arnavut vekil isyan etti
Arnavut vekil isyan etti

Makedonya'da ordu güçleri ile Arnavut gerillalar arasındaki çatışmalar özellikle Kosova sınırında yoğunlaşırken, Arnavut kökenli bir milletvekilinin gerillaların sagına geçmesi, Arnavutlar ile makedonlyar arasındaki bölünmenin hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi. Gerillaların safına geçtiğini açıklayan Arnavut milletvekili hakkında Üsküp Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcılık yayımladığı bildiride, milletvekili Hüsnü Şakiri'nin bu girişimiyle silahlı ayrılıkçılara anayasal düzeni devirme çağrısı yaptığını ve kendi güvenliğini de tehlikeye attığını açıkladı. Arnavut Demokrasi Partisi Milletvekili Hüsnü Şakiri, Arnavut gerillaların safına geçtiğini açıklayarak, seçmenlerinden ve öteki Arnavut partilerinden "aynı şeyi yapmalarını" istedi. Arnavutları parlamentoda temsil eden iki partiden, Arben Caferi'nin liderliğindeki Arnavut Demokrasi Partisi iktidardaki koalisyona ortak, İmer İmeri liderliğindeki Demokrasi ve Refah Partisi ise muhalefette bulunuyor.

Yeni operasyon

Makedonya ordusu, Üsküp-Karadağ tepesinden başlayarak Kosova sınırı boyunca mayın temizleme ve bölgede kalan Arnavut gerillaları dağıtmak için dün yeni bir operasyon başlattı. Gilahlı grupların Kosova'ya çekilmelerini amaçlayan operasyona gerillaların yoğun direniş gösterdikleri bildirildi. Rogaçeva köyünde ve Graçani ile Kosova sınırları yakınındaki Yajinçe geçidi yakınında operasyonlar sürdürülüyor. Sınırdaki Jazince yakınlarında ordu devriyesine ateş açan yaklaşık 20 gerillanın önceki gece Kosova'ya geri püskürtüldüğü belirtildi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Makedonya Dışişleri Bakanı Sırcan Kerim de, AGİT'e ülkesindeki Arnavutların statülerini geliştirme ve devlet denetiminde bir Arnavutça televizyonu kurma konusunun, hükümeti tarafından incelendiğini söyledi.

Kerem için soruşturma

Kosova-Makedonya sınırındaki Krinevik köyüne yapılan saldırıda aralarında Türk gazeteci Kerem Lawton'ın bulunduğu üç kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, NATO Genel Sekreteri George Robertson, bölgedeki olaylardan endişe duyduğunu açıkladı. Robertson, "Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski olayın arkasındaki gerçeğin aydınlatılmasında kararlı olduğunu söyledi ve Makedon güçlerinin olayla ilgisinin bulunamayacağını belirtti" dedi.

23 yıl önce