|

Bir gecede 10 bin Uygur kayboldu

Japonya'ya giden Uygurların sürgündeki lideri Rabia Kadir, "Urumçi'de 10 bin kişi bir gecede kayboldu" diyerek kayıp Uygurların hesabını sordu. Duruma tepki gösteren Çin ise derhal harekete geçerek Japonya'nın Pekin büyükelçisini dışişlerine çağırdı

Dış Haberler
00:00 - 30/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:04 - 30/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Bir gecede 10 bin  Uygur kayboldu
Bir gecede 10 bin Uygur kayboldu

Sürgündeki Uygur lideri Rabia Kadir, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bu ay başında meydana gelen olaylar sırasında başkent Urumçi'de bir gecede yaklaşık 10 bin kişinin kaybolduğunu iddia etti. 'Uygur Ana' olarak tanınan Kadir, Japonya'yı ziyaretinin ikinci gününde düzenlediği basın toplantısında, "Urumçi'de yaklaşık 10 bin kişi bir gecede kayboldu. Nereye gittiler? Öldülerse neredeler?" diye sordu. ABD'de sürgünde yaşayan Kadir, olayların ardından Amerikan hükümetinin tutumundan şaşkınlık ve hayalkırıklığı duyduğunu söyledi.

JAPON ELÇİSİNE PROTESTO

Rabia Kadir'in Japonya'da bulunması, ziyarete başından beri karşı çıkan Çin tarafında yeni bir gerilime neden oldu. Japonya'nın Pekin büyükelçisi, Dünya Uygur Kongresi lideri Kadir'in Japonya'ya yaptığı ziyaretten duyulan "hoşnutsuzluğun" iletilmesi için Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Vu Davei'nin, Japon Büyükelçisi Yuji Miyamoto'yu makamına çağırdığı ve büyükelçiye Kadir'in ziyaretiyle ilgili "Pekin'in ciddi protestosunu" ilettiği kaydedildi.

BM GENEL SEKRETERİNDEN KINAMA

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Uygur Bölgesinde meydana gelen şiddet olaylarını kınadığını belirtti. Ban, “Nedeni ne olursa olsun bütün görüş ayrılıklarının şiddete başvurulmadan barışçıl biçimde çözülmesi gerektiği yönündeki evrensel ilkeyi destekliyorum. Bu bakımdan tüm bu şiddeti, şiddete başvuran insanları kınıyorum” diye konuştu.


Festivalde Çin krizi

Çin'in, Rabia Kadir'in Avustralya'ya yapacağı ziyarete itiraz ederek, Avustralya hükümeti nezdinde şikayette bulunduğu anlaşıldı. 8 Ağustos'ta düzenlenecek Melbourne Uluslararası Film Festivali'ne katılmak üzere Avustralya'ya gidecek olan Kadir, burada kendi hayatını anlatan "Sevginin 10 Şartı" adlı filmin ilk gösteriminde hazır bulunacak. Film festivalinin direktörü Richard Moore, Çin'in Melbourne Konsolosluğu'ndan bir yetkilinin kendisini ziyaret ederek, söz konusu filmi festivalden geri çekmesini istediğini, kendisinin bu isteği reddettiğini belirtti.




15 yıl önce