|

Bir Yeltsin klasiği

Ahir ömründe iktidarı bırakmamakta direnen, başı sıkıştıkça etrafındakileri değiştirerek geçici çözümler üreten Yeltsin bu sefer de Başbakan Primakov'u harcadı.Bir yıl gibi kısa bir sürede 4 başbakan eskiten Yeltsin'in kararı, Duma'daki komünistleri şok etti. Duma, Yeltsin'e karşı vatana ihanet suçlamasıyla karşılık verecek.

.
00:00 - 13/05/1999 Perşembe
Güncelleme: 16:05 - 22/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
Bir Yeltsin klasiği
Bir Yeltsin klasiği

Moskova- Rusya'nın başı hastalıktan kurtulamayan lideri Boris Yeltsin, Başbakan Yevgeni Primakov'u azlederek yerine İçişleri Bakanı Sergei Stepaşin'i atadı. Yeltsin'in bir yıl gibi kısa bir sürede 4. başbakanını ataması gözlemciler tarafından Rusya'daki siyasi krizin daha da artacağı şeklinde yorumlandı. Azil kararı ile dünya borsalarında dalgalanmalara neden olsun Yeltsin, gerekçesini Primakov'un ekonomiyi düzeltememesine dayandırarak "Bugün zor bir kararla Primakov'u görevden uzaklaştırdım. Hükümet kendisine verilen taktik görevi tamamıyla yerine getirdi. Ancak ekonomideki durum hâlâ iyileşmiyor. Ekonomi stratejisinin ne olduğu, bugün de 9 ay geçmesine rağmen hâlâ belirsizliğini koruyor" dedi. Yeltsin, ekonomik kararlarda ertelemeler ve tereddütlerin, ekonomik ve toplumsal istikrarda ciddi patlamalara yol açabileceğini de kaydetti.

Güvenoyu krizi başlayacak

Ülkede ekonomik ve toplumsal istikrarın Stepaşin'e bağlı olduğunu belirten Yeltsin, Primakov'a, zor bir dönemde hükümetin başına geçmekle gösterdiği cesaret için teşekkür etti. Yeltsin, Stepaşin ile de biraraya geldi ve kendisine öncelikli görevlerini bildirdi. Yeltsin, eski kabinede Ulaştırma Bakanı olan ve başbakanlığa atanacağı öne sürülen Nikolay Aksenenko'yu da başbakan birinci yardımcılığına atadı. Yeltsin, Stepaşin'in ismini güvenoyu vermesi için Parlamento'nun alt kanadı Duma'ya bildirdi. Primakov, Yeltsin'in ekibi ve muhalefetin uzlaşması sonucu Duma'dan güvenoyu alabilmişti. Stepaşin üç turda da Duma'dan güvenoyu alamazsa Yeltsin Duma'yı feshedebilecek. Primakov ve hükümetini, ülkede iç siyasi gerginliğin doruğa ulaştığı bir dönemde azleden Yeltsin, Primakov'u ekonomik gerekçelerle görevinden aldığını açıklasa da Primakov'un görevden alınacağı veya istifa etmek zorunda kalacağı, Rus kamuoyunun aylardır gündeminde idi. Duma'da gündeme getirilen vatana ihanet iddialarının geri çekilmesi için önceki gün komünist muhalefeti ikna etmeye çalışan Primakov'un, görüşmelerde, iki komünist yardımcısının Yeltsin tarafından görevinden alınması halinde istifa edeceğini söylediği ileri sürülüyordu. Kremlin kaynakları da, Primakov'un muhalifleri kabineye almasına karşın, muhaliflerin devlet başkanına karşı bu tür suçlamalara girişmesini kabul edemeyeceklerini, Primakov'un ya komünistlerden ya da Kremlin Sarayı'ndan yana tavır koyması gerektiğini belirtiyorlardı.

"En büyük hatası"

Yeltsin Primakov'u görevden alıp, Stepaşin'i atamakla parlamentodaki düşmanlarını da harekete geçirdi. Primakov'un azil haberi, Komünist muhalefetin ağırlıkta olduğu Duma'ya ulaştığında, Duma, genel kurul görüşmelerine ara verdi. Ana muhalefet Komünist Partisi grubu, durum değerlendirmesi için ve tavır belirlemek üzere acilen toplandı. Duma'nın Komünist Partili başkanı Gennadi Selezniyev, "Devlet Başkanı, son zamanlardaki en büyük hatasını yaptı" dedi.

Vatana ihanet

Devlet Başkanı'na karşı fazla bir yetkisi bulunmayan Duma, "Devlet Başkanı'na karşı vatana ihanetten iddianame düzenlemek" üzerine yoğunlaşmış durumda. Duma, komünist milletvekillerinin gündeme getirdiği ve özel komisyon tarafından da teyid edilen beş ayrı suç iddiasını, bugün genel kurulda görüşecek. Genel kurul, cumartesi günü, beş ayrı iddia hakkında ayrı ayrı oylama yapacak. Her iddianın, milletvekillerinin üçte ikisinin desteğini alması gerekiyor. Muhalefet, Yeltsin hakkındaki 5 iddianın vatana ihanet suçu oluşturduğunu öne sürüyor.


25 yıl önce