|

BM'den darbeyi kınayan tasarı

BM Genel Kurulu, Honduras'taki darbeyi kınayan bir karar tasarısı kabul etti. Honduras'ta, görevinden uzaklaştırılan devlet başkanı Zelaya, BM Genel Kurulu'na geldi

Aa
00:00 - 30/06/2009 Salı
Güncelleme: 21:56 - 30/06/2009 Salı
Yeni Şafak
BM'den darbeyi kınayan tasarı
BM'den darbeyi kınayan tasarı

Honduras'ta, darbeyle görevinden uzaklaştırılan devlet başkanı Manuel Zelaya, BM Genel Kurulu'na geldi.

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'escoto Brockmann'ın davetiyle New York'a gelen Manuel Zelaya'nın BM Genel Kurulu'na hitabından önce, 192 üyeli genel kurulda Honduras'taki darbeyi kınayan bir karar tasarısı 'alkışlarla' kabul edildi.

Honduras tarafından hazırlanan karar tasarısı Bolivya, Brezilya, Arjantin, Küba, Ekvador, El Salvador, Nikaragua ve Venezuela'nın bulunduğu Güney Amerika devletleri ve Suriye tarafından desteklenerek sunuldu.

Kararda, Honduras'ta 28 Haziran'da yapılan askeri darbeden derin endişe duyulduğu belirtilerek, darbe kınandı. Kararda, Honduras'taki demokratik ve anayasal düzenin hemen yeniden sağlanması, devlet başkanı Zelaya'nın yeniden göreve dönmesi istenirken, BM Genel Kurulu ülkelerinden de Honduras'ta Zelaya'nın yönetiminden başka bir hükümeti tanımamaları isteği de yer aldı.

Brockmann, kararın kabul edilmesinden sonra bunun 'tarihsel' bir karar olduğunu, ABD ve Kanada'nın da karara destek veren ülkelere katıldıklarını açıkladı.

BM Genel Kurul kararları, BM Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı olmamasına karşın uluslararası toplumun iradesini yansıtması açısından önem taşıyor.


15 yıl önce