|

Chavez muhalif TV'yi kapattı ülke karıştı

Venezuela'da Cumhurbaşkanı Chavez'e muhalif ana televizyon kanalının kapatılışı başkent Karakas sokaklarında kimilerince protesto edildi, kimilerince sevinç gösterileriyle kutlandı.

Bbc
00:00 - 28/05/2007 Pazartesi
Güncelleme: 19:36 - 28/05/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Chavez muhalif TV'yi kapattı ülke karıştı
Chavez muhalif TV'yi kapattı ülke karıştı

Radio Caracas Televizyonu (RCTV) son programını pazar akşamı yayınlarken, televizyon binası önünde toplanan Chavez muhalifleri ve yandaşları arasında gergin anlar yaşandı.


Olay mahalindeki BBC muhabiri havaya ateş açıldığını fakat nereden geldiğinin anlaşılmadığını söylüyor.


Cumhurbaşkanı Chavez hükümet karşıtı asılsız propaganda yaptığını söyleyerek RCTV'nin ruhsatını yenilemedi.


Muhalif kanalın yerine şimdi, Chavez'in ifadesiyle sosyalist devrimi daha doğru yansıtacak olan TVES adlı devlet destekli yeni bir televizyon kanalı yayın yapıyor.


Cumhurbaşkanı Chavez'in ifade özgürlüğünü kısıtladığını söyleyen RCTV çalışanları yayında oldukları son dakikalarda birbirlerine sarılıp 'özgürlük' diyerek sloganlar attı.


Ekran kararmadan önce bir sunucu 'Yaşasın Venezuela, tekrar geri geleceğiz' dedi.


Chavez muhalifi binlerce kişi Karakas sokaklarında tencere kapaklarını vurarak öfkeli protesto gösterileri düzenledi.


Venezuela'nın en çok izlenen kanalı olan RCTV'nin kapatılışı, Chavez'e muhalif kesimin ülke çapında yayın ağına sahip tek televizyonunun ortadan kalkması anlamına geliyor.


Televizyonun kapatılışı Karakas sokaklarında yarattığı öfke kadar kutlamaların da nedeniydi.


Chavez yandaşları RCTV'yi, 2002 yılında Cumhurbaşkanı Chavez'i hedef alan başarısız darbe girişiminin arkasındaki güçlerle aynı çizgide görüyor.



RCTV'nin son anları


Güçlü bir halk desteğiyle iktidara gelerek sosyalist bir devrime öncülük eden Hugo Chavez darbe girişimiyle kendisini iktidardan uzaklaştırmaya çalışanların CIA tarafından desteklendiğini söylüyor.


Chavez'i Güney Amerika için bir ciddi bir tehdit olarak gören Washington hükümeti darbe iddialarını ise reddetti.


Venezuela'nın bütün televizyonlarında gösterilen konuşmasında Hugo Chavez, RCTV'yi kapatma kararının gerekçesi olarak 'Bu kanal ulusal bir tehdit oluşturmaya başladığı için ruhsatını yenilemiyorum, cumhurbaşkanı olarak sorumluluğum budur' dedi.


Chavez hükümeti RCTV'nin frekansını devralan yeni televizyon kanalı TVES'e 4 milyon dolar kaynak aktardı.


Geçen aralık ayındaki son seçimlerde ezici bir zaferle ikinci dönem cumhurbaşkanlığına seçilen Chavez petrol zengini Venezuela'nın belli başlı sektörlerini millileştirerek ülkenin geniş yoksul kesimlerinden büyük destek topluyor.



17 yıl önce