|

"DEAŞ yenilene kadar savaşa devam"

ABD Başkanı Donald Trump, "Birliğin Durumu" konuşmasını gerçekleştirdi. ABD'nin ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleştiklerini dile getiren Trump, bu zor dönemde ABD Kongresinden Amerikan ordusuna tam destek vermesini istedi. Ayrıca Amerikan tarihindeki en büyük vergi indirimlerini ve reformunu hayata geçirdiklerini belirten ABD Başkanı Donald Trump, bu vergi indirimlerinin orta sınıfa ve küçük işletmelere büyük yardımı dokunacağını belirtti.

Yeni Şafak
09:14 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:18 - 31/01/2018 Çarşamba
AA
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk "Birliğin Duruşması" konuşmasını yapan Donald Trump, ağırlıklı olarak ilk yılındaki ekonomik adımlarından bahsettiği konuşmasında dış politikadan DEAŞ'la mücadeleye kadar iç ve dış politikayı ilgilendiren birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Trump, ABD Kongresinde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin'den "ABD'nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler" diye bahsetti.

"Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz." ifadesini kullanan Trump, bu zor dönemde ABD Kongresinden Amerikan ordusuna tam destek vermesini istedi.


"Nükleer silahlarımızı modernize etmeliyiz"

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, "Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz." değerlendirmesini yaptı.

"Neredeyse yüzde 100'ü geri alındı"

DEAŞ'la mücadele konusuna da değinen Trump şu ifadeleri kullandı:

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını anımsatan Trump, bu süreçte Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki oylamada birçok ülkenin ABD aleyhinde hareket ettiğini dile getirdi. Trump, bundan sonra ABD'nin yapacağı dış yardımların Amerikan çıkarlarına uygun hareket eden ülkelere verilmesi noktasında Kongreye çağrıda bulundu.


"ABD, İran halkının yanında durdu"

İran'daki protestolara da temas eden Trump, "İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor." ifadelerini kullandı.

  • Kuzey Kore'ye "sert" mesaj
  • Küba ve Venezuela'daki yönetimleri "sosyalist diktatörlükler" şeklinde tanımlayan Trump, "Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore'nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır." yorumunu yaptı.
  • Kuzey Kore'nin nükleer programının ABD anakarasını tehdit edebileceğini ifade eden Trump, bu ülkeye karşı azami baskı ile kampanya yürüttüklerini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, seçim kampanyasında verdiği sözleri tek tek yerine getirdiğini belirterek, “Amerikalılara bu kürsüden 11 ay önce söz verdiğim gibi Amerikan tarihindeki en büyük vergi indirimlerini ve reformunu hayata geçirdik. Muazzam vergi indirimlerinin orta sınıfa ve küçük işletmelere büyük yardımı dokunacak.” dedi.


Kongre’ye 1,5 trilyon dolarlık altyapı yatırımı çağrısı

Konuşmasında seçim vaatleri arasında yer alan altyapı yatırımlarına da yer veren Trump, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların, ülkenin giderek bozulan altyapısını tamir etmek için bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ekonomimizin ihtiyaç duyduğu ve vatandaşlarımızın hak ettiği güvenli, hızlı, sağlam ve modern altyapı sistemi için iki partiyi bir araya gelmeye davet ediyorum. Bu akşam, Kongre’yi en az 1,5 trilyon dolarlık altyapı yatırımı oluşturacak bir yasa teklifini hazırlamaya çağırıyorum.” dedi.

#ABD
#Donald Trump
6 yıl önce