|

Dünyayı dinlemeyen Çin Şaik'i idam etti

Çin'de uyuşturucuyla yakalanan Akmal Şaik için ne İngiliz hükümetinin ne de ailesinin çabaları sonuç verdi. Ailenin "zihinsel engelli" savunmasını inandırıcı bulmayan Çin, Şaik'i idam etti

Dış Haberler
00:00 - 30/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 23:07 - 29/12/2009 Salı
Yeni Şafak
Dünyayı dinlemeyen Çin Şaik'i idam etti
Dünyayı dinlemeyen Çin Şaik'i idam etti

2007 yılında Çin'in Urumçi kentinde, çantasında 4 kilogram uyuşturucu taşırken yakalanan İngiliz vatandaşı Akmal Şaik, Birleşik Krallığın ve ailesinin tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı ve Çin'de idam edildi. İdamı onaylayan Çin Yüksek Halk Mahkemesi, "Birleşik Krallığın verdiği bilgilerin Akmal Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğunu ispatlamaya yetmediğini" açıkladı. Akmal Şaik, bu olayla birlikte son 50 yıldır Çin'de idam edilen ilk AB vatandaşı oldu.

53 yaşındaki Şaik'in ailesi ve avukatları, Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğunu savunuyor ve idamı durdurmak için son dakikaya kadar ellerinden geleni yapacaklarını söylüyordu. Birleşik Krallık, Şaik'in idam edilmesinin ardından, Çin'in Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.


Merhamet ricasını dinlemediler

Birleşik Krallık hükümeti idama sert tepki gösterdi. Başbakan Gordon Brown, "Merhamet konusundaki ısrarlı ricalarımızın dikkate alınmaması hayal kırıklığına uğratmış ve dehşete düşürmüştür" dedi. Dışişleri Bakanı David Miliband de endişelerinin dikkate alınmadığını dile getirdi.


Cenazesi bile gönderilmedi

Şaik'in idam infazı dün sabaha karşı enjeksiyonla gerçekleştirildi. Cenazesi ise ailesine teslim edilmedi ve Çin'de defnedildi. Akmar'ın aynı zamanda Uygur Türk'ü olduğu da iddia ediliyor. Çin 2009'da dünyada en fazla idam cezasının görüldüğü ülke oldu. 2008'de ise 1700'den fazla idam gerçekleştirildi.


14 yıl önce