|

Direnişe devam

İsrail yönetimi 19 Aralık 2017’de gözaltına aldığı 17 yaşındaki Ahed et- Temimi ile annesi Neriman’ı 7 ay sonra serbest bıraktı. Ramallah Nebi Salih beldesinin girişinde serbest bırakılan Temimi’nin ilk sözleri “Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek” oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:32 - 30/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Filistinli cesur kız Ahed Temimi, 8 ay sonra özgürlüğüne kavuştu.
Filistinli cesur kız Ahed Temimi, 8 ay sonra özgürlüğüne kavuştu.

Filistin direnişinin sembol ismi Ahed Temimi, 8 ay sonra özgürlüğüne kavuştu. Dün sabah serbest bırakılan Temimi ve annesi coşkuyla karşılandı. Gözyaşlarını tutamayan cesur kız, “Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek. Gözaltılar azmimizi kıramayacak” dedi.

İsrail askerine korkusuzca tokat atmasıyla Filistin direnişinin sembol ismi haline gelen 17 yaşındaki Ahed Temimi dün serbest kaldı. İsrail askerleri tarafından 19 Aralık 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 21 Mart'ta 8 ay hapis cezasına çarptırılan Temimi'nin özgürlüğüne kavuşması Filistin'de sevinçle karşılandı. Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Nebi Salih beldesinde coşkulu kalabalık tarafından karşılanan Temimi gözyaşlarını tutamadı.

ANNESİ DE TAHLİYE EDİLDİ

Gözaltına alınan kızının durumunu öğrenmek için gittiği Ramallah'ın doğusundaki Binyamin Gözaltı Merkezi’nde alıkonulup Ahed ile birlikte cezaevine gönderilen annesi Neriman Temimi de dün sabah kızıyla birlikte tahliye edildi. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Ahed'in gözaltına alınmasının ardından, “Sadece söz konusu kızın değil, yakınlarının da hak ettikleri cezadan kurtulamayacağı” açıklamasında bulunmuştu.

İSRAİL AZMİMİZİ KIRAMAZ

Hanzala Cesaret Ödülü sahibi 17 yaşındaki "Filistinli cesur kız" Temimi, "Tutuklanmam moralimi bozmadı, azmimi kırmadı. Filistin halkı özgürlüğüne kavuşana kadar İsrail işgaline karşı mücadelemi ve kavgamı sürdüreceğim" dedi. Hayatına kaldığı yerden devam edeceğini ve okuluna geri döneceğini dile getiren Temimi, "Eğitim ve halk direnişiyle mücadeleyi sürdürmek için okul sıralarına geri döneceğim" ifadelerini kullandı. Temimi, tutukluluğu süresinde İsrail’e direndiğini ve liseyi tamamladığını kaydetti.


İSRAİL’İ YALNIZLAŞTIRMALIYIZ

İsrail hapishanelerinde onlarca Filistinli kadın tutuklunun bulunduğuna dikkat çeken Temimi şunları söyledi: “Filistinliler her koşulda direnişe devam ediyor. Filistinli esir kadınlar çok zor şartlar altında ama moralleri çok yüksek. Arkamda çok büyük cezalara çarptırılan bir sürü esir kadın bıraktım. Bu yüzden pek de sevinemiyorum.” İsrail’in eninde sonunda Filistin’den çıkacağını ifade eden Temimi “İsrail’i boykot etmeliyiz, yalnızlaştırmalıyız ve yargılamalıyız” şeklinde konuştu.

DİRENİŞİN SEMBOLÜ OLDU

Temimi ve annesi, beldede ilk olarak İsrail askerlerinin 6 Haziran'da düzenlediği baskın sırasında şehit ettikleri İzzeddin et-Temimi'nin evini ziyaret etti. Daha sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın mezarına çelenk bırakan Temimi ve annesi, Ramallah'taki başkanlık ofisinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Abbas, burada yaptığı açıklamada, “Barışçıl halk direnişi, işgalcilerin kibrine karşı koymak ve barbarlığını dünyaya göstermek için en iyi silahtır. Ahed Temimi, Filistin direnişinin sembolüdür” ifadelerini kullandı.


Coşkulu karşılama

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yer alan Nebi Salih beldesinin girişinde serbest bırakılan Ahed Temimi ve annesi Neriman, belde halkı, yabancı aktivistler ve çok sayıda basın mensubu tarafından coşkuyla karşılandı. Sevinç gösterilerinin yanı sıra karşılama sırasında İsrail işgalini kınayan ve Temimi’nin direnişini öven sloganlar atıldı. Temimi’yi karşılayanlar arasında Filistin Kurtuluş Örgütü Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul da hazır bulundu.

  • Erdoğan’la
    görüştü
  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahliye edilen Ahed Temimi ile telefonda görüştü. Serbest bırakılmasının sevinç verici olduğunu vurgulayan Erdoğan, 17 yaşındaki Temimi’yi cesareti ve mücadele azminden dolayı tebrik etti. Erdoğan, Türkiye olarak Filistinlilerin haklı mücadelesini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Ahed Temimi de yaptığı açıklamada kendisi ve Filistin halkının daima yanında duran Erdoğan ve Türk halkına teşekkür etti. Temimi “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beni telefonla araması garip bir durum değil. Ona selam olsun. Onun bizi araması bize büyük bir destektir” dedi.

Simgeleşti

“Filistinli cesur kız” olarak simgeleşen Ahed Temimi, 2012 yılında ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul’da “Hanzala Cesaret Ödülünü”ne layık görülmüştü. “İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız” olarak dünya gündemine gelen Temimi, Başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da buluşmuştu.

#Ahed Temimi
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce