|

Doğu Timor Endonezya'dan koptu

Batı ülkelerinin eski bir Portekiz sömürgesi olan Doğu Timor'la ilgili Endonezya üzerinde uzun yıllar sürdürdüğü baskılar sonuç verdi ve Cakarta, BM tarafından hazırlanan Doğu Timor özerklik planını olduğu gibi kabul etti.

.
00:00 - 28/04/1999 Çarşamba
Güncelleme: 17:44 - 20/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Doğu Timor Endonezya'dan koptu
Doğu Timor Endonezya'dan koptu

Nusa Dua- Batı ülkelerinin eski bir Portekiz sömürgesi olan Doğu Timor ile ilgili Endonezya üzerinde uzun yıllar sürdürdüğü baskılar sonuç verdi ve Endonezya Devlet Başkanı Yusuf Habibi, BM'nin arabuluculuğuyla hazırlanan Doğu Timor özerklik planını olduğu gibi kabul ettiğini bildirdi. Doğu Timor özerklik oylamasının 8 Ağustos'ta yapılacağını açıklayan Habibi, Endonezya'nın Bali adasında Avustralya Başbakanı John Howard ile görüşmesinden sonra, Timor özerliklik planının tamamını hiçbir değişiklik talebinde bulunmadan kabul ettiğini belirterek, Cakarta hükümetinin planı 5 Mayıs'ta imzalayacağını kaydetti. Planın BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından yeni imzalandığını belirten Habibi, anlaşmanın Endonezya ve Portekiz Dışişleri Bakanları Ali Alatas ile Jamia Gama tarafından da 5 Mayıs'ta New York'ta imzalanacağını söyledi. Eski Portekiz sömürgesi olan Doğu Timor'da özerklik oylamasının da 8 Ağustos'ta yapılacağını açıklayan Habibi, oylamayla ilgili güvenlik düzenlemeleri hakkında anlaşma taslağında yer alan detayları vermeyi reddetti. Habibi, "Diğer konular, dünyaya 5 Mayıs'ta New York'ta açıklanacak" dedi. Habibi, BM'in bölgeye sivil gözlemci gönderme kararını desteklediğini ifade ederken, "Referandumun selameti açısından, anlaşma şartlarını güvence altına almak için bölgeye sivil gözlemci gönderilmesine ilişkin kararı ben de destekliyorum" dedi Yusuf Habibi, açıklamalarının sonunda, referandum sonuçlarının 29 Ağustos'da Halkın Danışma Asamblesi'nde açıklanacağını sözlerine ekledi.

BM gözlemci gönderecek

Habibi'nin özerklik planını kabul ettiğini açıklamasının ardından BM'nin de güvenliğin güvence altına alınması amacıyla bölgeye destek güçleri göndereceğini duyurdu. Endonezya Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Wiranto ise, "BM, Mayıs'ta Doğu Timor'a gözlemci sıfatıyla yabancı polis görevlileri gönderecek. Bu birlikler, Endonezya polisine yardım edecek" dedi. Endonezya polisinin Doğu Timor anlaşmasında etkin bir rol oynayacağını söyleyen Wiranto, bölgeye gönderilecek polis birliklerinin sayısının BM kararlarına bağlı olduğunu söyledi. Habibi'nin danışmanı Dewi Fortuna Enver ise, Doğu Timor'a gönderilecek güçlerin, BM barış gücü kuvvetleri olmayacağını ifade ederek, Endonezya polisine danışmanlık yapacak sivil görevliler olacağını ifade etti. New York'ta, soruna ilişkin görüşmeler yürüten Endonezya ve Portekiz Dışişleri Bakanları, referandum şartıyla geniş çaplı otonomi hakkı tanımayı kabul etmişti. Doğu Timor'a bağımsızlık yolunu açacak anlaşmanın 5 Mayıs tarihinde New York'ta imzalanması kesinleşti. Anlaşmaya göre, gelecekteki yönetim şeklini belirlemek üzere ağustos ayında sandık başına gidilecek. Halk, özerkliği reddederse, Endonezya, 800 bin nüfuslu Doğu Timor'dan çekilecek.


25 yıl önce