|

Ezher'den Kudüs çağrısı

El Ezher Şeyhi Tayyib: "İsrail işgali altındaki Kudüs'ün ziyaret edilmemesi gerekir"

Aa
00:00 - 29/03/2013 Cuma
Güncelleme: 13:55 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Ezher'den Kudüs çağrısı
Ezher'den Kudüs çağrısı

Mısır Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib, İsrail işgali altındaki Kudüs'ün ziyaret edilmemesi gerektiğini söyledi. Tayyib yaptığı yazılı açıklamada, ''Filistinliler dışındakilerin, Filistin davasına zarar vermemek adına, İsrail işgali altındaki Kudüs'ü ziyaret etmemeleri gerekir'' ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın, Mısırlı onlarca Hristiyan'ın Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği yer olduğuna inanılan Kıyamet Kilisesi'ndeki Hamursuz Bayramı törenlerine katılmak için Kudüs'e gitmesinden sadece saatler sonra yapılması dikkati çekti.

Kudüs'e gidecek Hristiyan grubun kimlerden oluştuğu hakkında ise net bir bilgi verilmedi.

Mısır Ortodoks kilisesi yetkilileri, Kudüs'e gidecek kişilerin kendi cemaatlerinden olması halinde işledikleri günahtan ötürü cezalandırılacağını belirtirken, Protestan kilisesi yetkilileri ise Kudüs'e gidilmesi konusunda bir yasaklamalarının olmadığını duyurdu.

Katolik ve Proteston Kiliselerinin aksine Ortodoks Kilisesi İsrail işgali nedeniyle Kudüs'e seyahat edilmemesi gerektiğini savunuyor.

Mısır Kıpti Ortodoks eski Patriği III. Shenouda, İsrail işgalindeki Kudüs'ün ziyaret edilmesini yasaklamış ancak bu yasak birkaç kez ihlal edilmişti.

Eski Mısır Başmüftüsü Ali Cuma'nın geçen yıl Kudüs'ü ziyaret etmesi, ülke içinde ve dışında birçok kesim tarafından büyük tepkilere yol açmıştı. Tepkiler karşısında Cuma, ziyaretinin bireysel olduğunu sadece Filistin halkı ile dayanışma için oraya gittiğini belirterek, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda bir çabasının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

11 yıl önce