|

Filistin Devlet Başkanı Abbas: Kudüs olmaksızın seçimlere gitmeyeceğiz

Filistin'de 22 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin katılımı konusundaki belirsizlik devam ederken, Filistin tarafı Kudüs konusunda kararlı bir tavır sergiliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Kudüs olmaksızın seçimlere gitmeyeceğiz. Kudüs'teki halkımızın seçimlere katılımı güvence altına alınıncaya kadar seçimleri erteleme kararı aldık." açıklamasında bulundu.

22:02 - 29/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 00:48 - 30/04/2021 Cuma
AA
Arşiv
Arşiv

Filistin yönetimi, milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerinin Doğu Kudüs'ü de kapsaması yönünde ısrarını sürdürürken, İsrail tarafı, Filistin'den 23 Mart'ta yapılan İsrail seçimlerine kadar beklemelerini istemişti. Ancak seçim sonuçları açıklanmasına rağmen İsrail'den hala Kudüs'teki seçimlere ilişkin olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelmiyor.

"İsrail'e engel olun"

Bu bağlamda Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de geçtiğimiz günlerde Orta Doğu Dörtlüsüne (BM, ABD, AB ve Rusya) resmi bir yazı göndererek, Kudüs'teki seçim sürecine engel olmaması için İsrail'e müdahale talebinde bulundu.

Tüm bu belirsizlikler ışığında seçimlerle ilgili üç senaryo gündeme geliyor. Ya bu süreç sahada İsrail-Filistin çatışmasına dönüşecek, ya seçimler iptal edilecek ya da ertelenecek.

"Kudüs olmaksızın seçimlere gitmeyeceğiz"

Avrupa Birliği’nin de İsrail'in Kudüs'te seçim yapma talebine yanıt vermemesinden duyduğu hayal kırıklığını Filistin tarafına bildirdiğine dikkati çeken Abbas,
"Kudüs olmaksızın seçimlere gitmeyeceğiz. Batı Şeria’da olduğu gibi Kudüs’te de seçimleri yapmak istiyoruz."
şeklinde konuştu.
Abbas,
"Bugün İsrail’den hükümet olmadığı için Kudüs’te seçimlerin yapılmasına ilişkin bir cevap veremeyeceklerine dair mesajlar aldık."
dedi.
İsrail’in gerekçelerinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Abbas,
"İsrail hala (Doğu) Kudüs’te seçimleri yapma konusunda bize izin vermemekte ısrarcı."
ifadelerini kullandı.

Abbas ayrıca İsrail tarafının Filistin Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Hanna Nasır’ı seçim hazırlıkları kapsamında Doğu Kudüs’e gitmesi durumunda gözaltına almakla tehdit ettiğini aktardı.

İsrail’in AB temsilcilerine Doğu Kudüs değil Filistin topraklarında seçimlerin yapılmasına izin vereceği yönünde mesaj verdiğini ifade eden Abbas, İsrail’in ayrıca ABD ve bazı Arap ülkeleri üzerinden Filistin yönetimine seçimlerle ilgili,
"Sevgili komşularımız Kudüs hakkında size cevap veremeyeceğimiz için üzgünüz. Çünkü karar verecek bir hükümetimiz yok."
mesajı verdiğini söyledi.

Abbas, son olarak,
"Kudüs'teki halkımızın seçimlere katılımı güvence altına alınıncaya kadar seçimleri erteleme kararı aldık."
dedi.
#Filistin
#seçim
#Mahmud Abbas
3 yıl önce