|

Filistin’de katliam

İsrail askerleri, “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” çağrısına katılarak Gazze sınırına akın eden binlerce Filistinliye ateş etti. En az 15 Filistinli şehit olurken 550’den fazla Filistinli yaralandı. Filistinliler 6 hafta sürmesi planlanan eylem için sınıra çadırlar kurmuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 31/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İişgalci İsrail askerleri Gazze sınırına akın eden binlerce Filistinliye ateş etti
İişgalci İsrail askerleri Gazze sınırına akın eden binlerce Filistinliye ateş etti

İsrail’in 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı “Toprak Günü”nde Filistin halkı, “Büyük Dönüş Yürüyüşü” çağrısına katılmak için Gazze sınırına akın etti. 6 noktada binlerce Filistinlinin toplandığı Gazze sınırını İsrail güvenlik kaygılarını öne sürerek yasak bölge ilan eden işgalci İsrail ordusu’nun gerçekleştirdiği top atışlarıyla en az 15 Filistinli şehit oldu, 550’den fazla kişi yaralandı. İsrail ordusu sabah saatlerinde de Gazze sınırına düzenlediği topçu saldırısında sınırı belirleyen tel örgülere yakın bölgedeki tarlasında çalışan bir kişiyi şehit etmişti.


EN AZ 10 BİN KİŞİ KATILDI

Gazze’nin çeşitli yerlerinden gelen eylemciler, müdahalelere rağmen sınırın yaklaşık 700 metre yakınında toplanmaya devam ediyor. Yürüyüş Düzenleme Komitesi, sınıra 700 metre kala eylemcilerin buluşacağı noktaları belirlerken, bu bölgelerde 6 hafta sürmesi planlanan yürüyüş için çadırlar kurmuştu. Çadırlara “Dönüş Kampları” adı verilirken, bazı çadırların üstüne de Filistinlilerin 1948’de İsrail tarafından zorla çıkarıldıkları köylerin ismi yazılı pankartlar asıldı. Filistin medyası sınırda 7 bin kişinin, AFP ise en az 10 bin kişinin protestoya katıldığını bildirdi. Yürüyüşe katılan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise, eylemde yaptığı konuşmada, “Büyükler, küçükler, dedeler ve torunlar buradalar ve geri dönüş şarkıları söylüyorlar” dedi.

  • Türkiye’den ‘sert’ kınama
  • İsrail’in Gazze’deki katliamına Türkiye’den sert tepki geldi. Yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik İsrail saldırısını en sert biçimde kınıyoruz.” ifadesini kullandı. İnsanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kabullenmenin mümkün olmadığını vurgulayan Kalın şunları kaydetti: “Giderek artan sistematik şiddet, derhal sona ermelidir. BM başta olmak üzere, uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz.”

Ulusal yas ilan edildi

İsrail’in kanlı saldırısı Filistin’i yasa boğdu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, şehit ve yararlılar için cumartesi gününü ulusal yas ilan etti. Filistin hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada da, “İsrail güçlerinin orantısız saldırıları kınanırken”, uluslararası camiaya Filistinlilerin akan kanının durdurulması için acil müdahale çağrısı yapıldı.


Başlarından vuruldular

Gazze’de yaralıların kaldırıldığı Şifa Tıp Kompleksi Acil Servisi Müdürü Eymen es-Sehbani, ağır yaralıların gerçek mermiyle başından, kalbinden ve göğsünden vurulduğunu kaydetti. Hastaneye 200’ün üzerinde Filistinlinin getirildiğini ifade eden Sehbani, ameliyat odalarının, sırasını bekleyen yaralılarla dolduğunu, hastanenin kapasitesinin yetersiz kaldığını aktardı.

#Filistin
#İsrail
#Katliam
6 yıl önce