|

G-8 savaşı şimdiden başladı

20-22 Temmuz'da Cenova'da yapılacak G-8 Zirvesi öncesi İtalya'da olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken gerilim de tırmanıyor. Cenova'da bir polis merkezine bombalı mektup gönderildi.

.
00:00 - 17/07/2001 Salı
Güncelleme: 16:18 - 20/05/2014 Salı
Yeni Şafak
G-8 savaşı şimdiden başladı
G-8 savaşı şimdiden başladı

İtalya'da 20-22 Temmuz arasında yapılacak G-8 Zirvesi öncesinde, Cenova'da bir polis merkezine bombalı mektup gönderildi. Cenova'daki polis sözcüsü Maurizio Riu, yerel saatle 10.30'da gelen mektuptaki bombanın, görev başındaki bir memurun zarfı açmasıyla birlikte patladığını, memurun elleri ve yüzünden hafif yaralandığını söyledi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

İtalyan haber ajansları, mektubun genç bir kişiyi tarafından postaya verildiğini belirttiler. Dünyanın önde gelen liderlerinin katılacağı G-8 Zirvesi öncesinde, Cenova'da güvenlik önlemleri artırılırken, kente binlerce asker ve polis takviye yapıldı. Bu arada Japonya Dışişleri Bakanlığı'nda görevli 2 diplomat, geçen yıl yapılan G-8 Zirvesi sırasında yolsuzluğa karıştıkları iddiasıyla tutuklandı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bakanlığın Ekonomik İlişkiler Bürosu'nda görevli Hiromu Kobayashi ile yardımcısı Tsutomu Okuma'nın, Tokyo'daki bir şirketten aldıkları taksi ve otoyol ücret fişleriyle 12 milyon Yen (yaklaşık 128.4 milyar TL) civarında yolsuzluk yaptıkları şüphesi bulunduğunu açıkladı.

Avrupa sınavı

ABD Başkanı George W. Bush, Cenova'da düzenlenecek G-8 zirvesi dolayısıyla, Avrupa'daki ikinci sınavında başarılı olmaya hazırlanıyor. Pasifik'te gerçekleştirilen başarılı füze denemesinin ardından Bush, bu sisteme ilişkin Rusya'nın itirazını gidermeye çalışacak. Bush'un Putin ile gündemindeki diğer bir konuyu ise, Irak'a "akıllı yaptırımlar" uygulanmasına ilişkin Rusya'nın BM'deki muhalefeti olacak.

Toplantı yeri değiştirildi

Dünya Bankası IMF, küreselleşme karşıtı protestocuların yoğun ve şiddetli gösteriler düzenlemesi ihtimaline karşı, sonbahar toplantısının yerini değiştirdi. IMF sözcüsü David Hawley'in açıklamasına göre, Dünya Bankası ve IMF'nin 20 yıldır Washington D.C'deki 83 yıllık Marriott Wardman Park Oteli'nde düzenlenen toplantıların bu yıl yeri, bölgedeki binlerce semt sakinine rahatsızlık vermemek için değiştirildi. Washington'daki güvenlik uzmanları, Vietnam Savaşı'ndan bu yana en geniş kapsamlı protesto gösterilerine hazırlanıyor. Dünyanın heryerinden toplam 7 bin hükümet yetkilisi ve özel bankerlerin katılacağı 2-3 Ekim'deki Dünya Bankası-IMF sonbahar dönemi toplantılarını protesto etmek üzere 30 Eylül'den itibaren 40 bin göstericinin biraraya gelmesi bekleniyor.


23 yıl önce