|

Gösterilerde 27 kişi öldü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti hükümeti, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın yeniden iktidara gelmek için anayasa değişikliğine gitme planlarına karşı çıkanların yaptığı gösterilerde geçen ay 27 kişinin öldüğünü açıkladı.

Yeni Şafak
17:28 - 6/02/2015 Cuma
Güncelleme: 15:30 - 6/02/2015 Cuma
AA

Hükümet sözcüsü Lambert Mende, başkent Kinşasa'da düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kuzeyinde bulunan Goma kentinde 4 ve Kinşasa'da 23 kişinin gösterilerde yaşamını yitirdiğini belirtti.


Mende, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) gösterilerde 47 kişinin öldüğüne ilişkin iddiaları yalanlayarak, bu iddiaların hükümeti zayıflatmaya yönelik olduğunu söyledi.


Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, seçim için nüfus sayımı şartı koşan yasa tasarısını protesto edenler ile güvenlik güçleri arasında 19-22 Ocak'ta çatışmalar çıkmıştı.


Senatonun 23 Ocak'ta "nüfus sayımı şartı" ifadesini kaldırarak kabul ettiği tasarıyla, muhalefetin talep ettiği gibi nüfus sayımı ile seçmen listesinin yenilenmesi şartları olmadan 2016'da genel ve devlet başkanlığı seçimleri yapılabilecek.


Muhalefet, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için yasa tasarısına karşı çıkıyordu.

#Kinşasa
#kongo
#İnsan Hakları İzleme Örgütü
9 yıl önce