|

Grozni karanlığa gömüldü

Rus birlikleri Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye karşı bugüne kadarki en şiddetli topçu saldırısını düzenledi. Grozni ve Urus-Martan dün gün boyu bombalandı. Bölgeden sağlıklı haber alınamıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 27/11/1999 Cumartesi
Güncelleme: 11:56 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

MOSKOVA- Rus birlikleri Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye (Ceharkale) karşı bugüne kadarki en şiddetli topçu saldırısını düzenledi. Rusya askeri kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dün Rus askeri birliklerine Caharkale'yi bombalamak için sınırsız hak tanındı. Sadece, Alham-Yurt bölgesinde konuşlandırılmış Rus askeri birlikleri, her yirmi saniyede bir roket atarak, başkenti birkaç saat boyunca aralıksız bombaladılar. Rus askeri kaynakları, top ateşlerinin genellikle Çeçen Komutan Ruslan Gelayev'in askeri kamplarına ve Çeçenistan Şeriat Güvenliği Binası'na yönlendirildiğini bildirdi. Dünkü bombalanma sonrasında Caharkale'deki savaşçı ve sivil halk arasında yaşanan kayıplar konusunda bir bilgi verilmedi. Rus televizyonları, şiddetli bombalamayı, Rus askeri birliklerinin 1996 senesinde Grozni'de uğradıkları başarısızlığa cevap olarak değerlendirdiler. 1996'nın 26 Kasım tarihinde, Rusya'nın başarısız Grozni saldırısında binlerce Rus askeri hayatını kaybetmişti.

Top mermileri sessizliği bozuyor

Düşen top mermilerin, hayalet kente dönen Grozni'nin sessizliğini bozuyor. Top mermilerinin yanı sıra savaş uçaklarının bıraktığı bombalardan oluşan yoğun duman tabakası, kent semasını karanlığa boğdu. Top mermileri en çok Grozni'nin endüstri bölgesi Staroprimoslosky'e isabet etti. Özgür medyanın ve uluslararası örgütlerin bölgeye girişi yasak olduğu için bombardımanda meydana gelen hasar ve can kaybı hakkında bilgi edinilemiyor. Rusya, bir kaç haftadan beri kent etrafındaki zırhlı, topçu ve piyade birliklerini sürekli takviye ediyordu.

Urus-Martan zor durumda
Rus kuvvetleri, Urus-Martan kasabasını da dün sabah yoğun bombardıman altına aldı. AVN ajansı, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye 20 kilometre mesafedeki kasabanın dün sabahtan akşama kadar topçu ateşi altında tutulduğunu bildirdi. Aynı kaynaklar, Urus-Martan'ı 3 bin kadar Çeçen savaşçısının savunduğunu belirttiler. AVN ajansı, Rus jetlerinin dün Çeçenistan üzerinde 100'den fazla uçuş yaptıklarını, 6 köprüyü havaya uçurduklarını bildirdi. Grozni'yi ele geçirmek isteyen Rus kuvvetleri, kuşatma harekatının tamamlanabilmesi için Urus-Martan ve Şali kasabalarını ele geçirmeye çalışıyor.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce