|

'Gülen yaşayan barış elçisi'

Cihan
00:00 - 28/04/2009 Salı
Güncelleme: 12:20 - 28/04/2009 Salı
Yeni Şafak
'Gülen yaşayan barış elçisi'
'Gülen yaşayan barış elçisi'

Rusya'nın çarlar şehri St. Petersburg resmi gazetesi "Peterburgskiy Dnevnik" son sayısında Fethullah Gülen ve onun diyalog çalışmalarının dünya barışına sağladığı katkıya yer ayırdı. St. Petersburg'da 300 bin adet basılan gazetenin editörü Vladimir Melnikov, Gülen'in düşüncelerinin Gandi gibi dev düşünürlerle aynı düzeyde olduğunu ifade etti. Rus aydınlarının sorduğu ve Gülen'in cevapladığı soru ve cevaplara çalışmasında yer veren Melnikov'a göre, Gülen'in yaşayan bir barış elçisi olması heyecan verici. Rus aydınların sorduğu sorulara Gülen'in verdiği cevapların tamamı önümüzdeki günlerde Diyalog Avrasya dergisinin Rusya Federasyonu baskısında geniş olarak yer alacak.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir ivme kazandırdığına işaret eden Melnikov, Rusya ve Türkiye'nin bölgede barış, güven ve işbirliği ortamının gelişmesine büyük katkı sağlayabileceklerini vurguladı. T.C. St.Petersburg Başkonsolosu Mehmet Çınar'la bir röportaj yapan gazete, Çınar'ın Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkenin Rusya olduğu hatırlatmasına yer verdi.



St. Petersburg yerel meclis milletvekili ve uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Vatanyar Yahya ile de bir röportaj yapan gazete, Rusya ve Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel sorunlara yaklaşımlarında büyük farklılıklar olmadığını kaydetti. Yahya'ya göre; "Türkiye'nin Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu ile bölgede almak istediği inisiyatife, Rusya'nın bakışının aynı doğrultuda olması iki ülkenin bölgedeki problemlere bakış açısının yakınlığı gösteriyor. Ankara'nın Türki cumhuriyetlere yaklaşımlarında değişim oldu. Ankara bu ülkelerle nüfuz etkisinden çok, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda iletişime yöneldi. Bu çok önemli bir değişim."


Rusya'da Gülen'in ve Türkiye'nin çok iyi tanınmadığına dikkat çeken Melnikov Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu: "Burada dostlarıma Türkiye'yi soruyorum. Genelde sıcak denizler ve kaliteli otellerden bahsediyorlar. Hatıralarında bir miktar da tarihte yaptığımız savaşlar var. Türkiye siyasi ve ekonomik yapısından haberi olan çok az kimse var. Bazen 'Türkiye'de hükümette kim var?' diye sorduğumda; 'Tabi ki Türk hükümeti' diye espri yapıyorlar."


Gülen ve onun düşüncelerini Diyalog Avrasya Platformu ile tanışmasının ardından öğrendiğini kaydeden Melnikov, "Gülen'in yaşadığını öğrenince heyecanlandım. Maalesef değerli insanların kıymetleri yaşam sürelerinde anlaşılmıyor. Gandi gibi büyük insanlar öldükten sonra anlaşılıyor. Gülen'in yaşarken de aynı değeri görmesi beni mutlu etti. Tarihi bir şahsiyetin fikirlerinin takipçisi olmak başkadır. Bir de yaşayan, içinde bulunduğumuz çağı okuyabilen ve onu yönlendirebilen çağdaş bir alimin takipçisi olmak bambaşkadır. Öğretmenin varlığı, öğrencisini disiplinli kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.



"GÜLEN'İN SAMİMİYETİ BİZİ ETKİLİYOR."

Melnikov'a göre Gülen'in en farklı özelliği elinde mikrofon popülist insanlar gibi meydanlarda dolaşmaması. Melnikov Gülen'le ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Gülen'in ekranlardan uzak tarzı önemli. Elinde mikrofonla yüksek sesle konuşan popülist insanlardan çok farklı. Din ve yaratıcı hakkında konuşurken samimi duygular etkili olur. Samimiyet yoksa mikrofon işe yaramaz. Kelimelerle Allah'a ulaşılamaz. Gülen'de bu samimiyeti görebiliyoruz. O'nun diyalog ve barış elçisi olması önemli. Dünya barışı için tek yol medeniyetlerin diyaloğu. Bu düşüncelerin bir Müslüman fikir adamından gündeme getirilmesi ayrıca önem taşıyor. Ayrıca bunun için harekete geçilmesini tavsiye ediyor."



15 yıl önce