|

Hollande'den Brexit resti

Hollande, İrlanda'yı ziyareti kapsamında başkent Dublin'de Başbakan Kenny ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Brexit konusunun ele alındığını aktardı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İrlanda Başbakanı Enda Kenny, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma sürecini bir an önce başlatması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
16:10 - 21/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:15 - 21/07/2016 Perşembe
AA

Görüşmeye ilişkin Hollande ve Kenny'nin ortak yaptığı açıklamada, "Düzenli müzakerelerin başlamasına izin verecek olan Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma niyetini, yeni Britanya Hükümetinin mümkün olan en kısa sürede bildirmesini dört gözle bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.



Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin bir an önce devreye alınması çağrısını yineleyen Hollande ve Kenny, Birleşik Krallık ve AB arasındaki ortaklığın olabildiğince yakından devam ettirilmesi gerektiğini de vurguladı.



İrlanda ve Fransa'nın, tarihi, kültürel, insani ve ekonomik bağlarla Birleşik Krallık'ın en yakın komşuları olduğuna işaret eden Hollande ve Kenny, Brexit kararından dolayı iki ülkenin de kendine has ve özel bazı endişeleri olduğunu kaydetti.



Hollande, İngiltere Başbakanı May ile görüşecek


Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, basın toplantısında, Brexit tartışmaları çerçevesinde de bu akşam Paris'te İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geleceğini bildirerek, "Argümanları dinlemek için bir fırsat olacak. Ertelemenin getireceği çıkar nedir? Gerekçeler istiyorum." dedi.



Birlikten çıkış için resmi ve tam süreç başlatılmadan, ön müzakere yapılmaması gerektiğini dile getiren Hollande, serbest dolaşımı kabul etmeyen Birleşik Krallık'ın AB serbest pazarına erişim sağlayamacağı uyarısında bulunarak, "İşçilerin serbest dolaşımına saygı duyulmadan tek pazara erişim garanti edilemez." diye konuştu.



İrlanda Başbakanı Kenny'i Fransa'daki mevcut güvenlik durumuyla ilgili bilgilendirdiğini de anlatan Hollande, ayrıca Kenny ile "AB'nin terörle mücadele ve güvenlik hareketlerinde birlikte çalışmayı hızlandırmaya acil ihtiyaç duyulduğu" konusunda hemfikir olduklarını söyledi.



Kenny de geçen hafta Fransa'nın Nice kentinde yaşanan terör saldırısına da değinerek, ülkesinin Fransa'nın yanında durduğunu belirtti.



Görüşmelerinde Avrupa'nın güvenlik politikalarını ele aldıklarını dile getiren Kenney, AB genelinde polis ve güvenlik iş birliğinin geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurguladı.



Hollande'ın temasları kapsamında, bugün ayrıca İrlandalı mevkidaşı Michael Higgins ile görüşmesi ve bu ülkede yaşayan Fransızlarla bir araya gelmesi bekleniyor.



Temaslarının ardından ülkesine dönecek Hollande, Paris'te bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek.



#AB
#Brexit
#Dublin
#Enda Kenny
#Fransa
#Hollande
#İngiltere
#İrlanda
#Paris
#Theresa May
8 yıl önce