|

İncirlik Üssü'nde Guantanamo izni

İspanyol El Pais gazetesi yayınladığı belgede ABD'nin, tutukluları Afganistan'dan Guantanamo'ya götürmek için İspanya'nın yanısıra Türkiye'yle de gizlice anlaştığını yazdı

Madrid
00:00 - 1/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:37 - 1/12/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İncirlik Üssü'nde Guantanamo izni
İncirlik Üssü'nde Guantanamo izni

İspanyol gazetesi El Pais tarafından yayınlanan “çok gizli” ibaresi bulunan belgeye göre, ABD, Afganistan'daki Taliban ve El Kaide tutuklularını yasadışı bir biçimde uçakla Guantanamo Üssü'ne taşıyacağını İspanya'nın yanısıra aynı rotadaki birkaç ülkeye önceden bildirerek “acil durum” halinde iniş izni istedi.

TÜRKİYE DE VAR

El Pais, belgede isimleri bulunmamasına karşın Türkiye, İtalya ve Portekiz'i diye yazdı. Gazete, bu konuya ilişkin haberinde ABD'nin uçuşlar öncesi Türkiye, İtalya ve Portekiz'e de önceden bilgi verdiğini ima etti. Gazete, 10 Ocak 2002 tarihinde ABD'nin Madrid Büyükelçiliğinin siyasi-askeri işlerden sorumlu müsteşarının İspanya Dışişleri Bakanlığı'nda Kuzey Amerika dosyasıyla görevli Genel Müdür Miguel Aguirre de Carcer ile görüştüğünü ve ellerindeki 'gizli belgeyle' taleplerini dile getirerek anlaşmaya varıldığını yazdı. El Pais, 'ABD Yönetimi, İspanya'nın, bu uçakların 'Taliban ve El Kaide tutukluları'nı taşıdığını bilmesini istiyordu. Bu sadece İspanya değil. Muhatabı, Aguirre de Carcer'e belirttiği gibi 'aynı girişim, (ABD tarafından) söz konusu uçakların izleyeceği rota üzerinde bulunan birkaç ülke nezdinde de yapılıyor.' En az Türkiye, İtalya ve Portekiz” diye yazdı.


15 yıl önce