|

İngiliz generaller sıradan koltuklara oturacak

Cihan
00:00 - 28/03/2010 Pazar
Güncelleme: 11:11 - 28/03/2010 Pazar
Yeni Şafak
İngiliz generaller sıradan koltuklara oturacak
İngiliz generaller sıradan koltuklara oturacak

İngiltere'de Başbakan Gordon Brown hükümeti, daha önce tren ve uçak yolculuklarında 'birinci sınıf' koltuklarda oturan üst düzey generallerin bundan böyle tasarruf adı altında normal yolcuların kullandığı 'ikinci sınıf' standart koltuklarda seyahat edeceklerini açıkladı.

Küresel krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere'de tasarruf tedbirleri alan hükümet, komutanlara acımadı. Başbakan Gordon Brown, aldığı kararla üst düzey general ve ordu komutanlarının normal yolcularla birlikte seyahat etmelerini uygun gördü.

Hükümetin kararına göre konumu ve rütbesi ne olursa olsun bütün ordu mensupları tren ve uçak yolculuklarında standart olarak bilinen ve 'birinci sınıf' koltuklara göre çok daha ucuz olan sıradan koltuklara binecek. Karar hem asker hem de bazı politikacılar tarafından eleştirildi.

Dışişleri eski Bakanı Denis MacShane, "Yüksek rütbeli memurlara gösterilen aşağılamanın da bir sınırı olmalı." derken, Birinci Körfez Savaşı'nda İngiliz ordusunu yöneten General Patrick Cordingley ise üst rütbeli askerlerin birinci sınıf koltuklarda seyahat etmeleri için yeterli bazı sebeplerin olduğunu söyledi.

Patrick Cordingley, standart koltukların güvenli olmadığına işaret ederek, "Çoğu zaman yolculuklarda bazı gizli belgeleri alıp inceleme durumunda kalabilirsiniz. Bu belgeleri standart yolcuların bildiği bölümde açıp okursanız, arkanızdaki yolcu çok rahat öne eğilip sizin gizli belgelerinizi okuyabilir. Generaller için ben daha aşağılayıcı bir durum düşünemezdim." dedi.

Bu arada İngiliz milletvekilleri tren ve uçak yolculuklarında 'birinci sınıf' koltuklarda seyahat etmeye devam edecekler. Öte yandan Savunma Bakanlığı yetkilisi Kevan Jones, hükümetin aldığı kararın birilerini aşağılamak için alınmadığını söyledi.

14 yıl önce