|

'İntihar komandoları Türkiye'de eğitim aldı'

Cihan
00:00 - 30/03/2010 Salı
Güncelleme: 12:14 - 30/03/2010 Salı
Yeni Şafak
'İntihar komandoları Türkiye'de eğitim aldı'
'İntihar komandoları Türkiye'de eğitim aldı'

Toplam 38 kişinin yaşamını yitirdiği Moskova'daki metro saldırısıyla ilgili Rus Kommersant gazetesi çok ağır bir iddiada bulundu. Muhabir Nikolay Sergeyev imzasıyla, "Şehit treni" başlıklı haberde, yaklaşık 30 intihar komandosunun Türkiye'de bir medresede eğitim aldığı iddia edildi.

Yazıda Kuzey Kafkasya'da terör örgütlerine yapılan başarılı operasyonlara karşılık vermek amacıyla kadın intihar komandoları veya başka bir adıyla 'dul kadınların' bu sefer Moskova'yı hedef seçtiği kaydedildi. Son günlerde bölgede yapılan operasyonlarda örgütün önde gelen isimleri; Said Buryatski, Salambek Ahmadov, Anozr Astemirov ve Abu Haled öldürülmüştü. Bunların arasında en tehlikelisi teröristlerin ideologu sayılan Said Buryatski idi. Asıl adı Aleksandr Tihomirov olan Buryatski , Buryat kökenli. Buryatski, 2009 yılında İnguşetya Cumhurbaşkanı Yunus-Bek Evkurov'a ve ayrıca Nazran Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik intihar saldırılarını organize etmişti.


Kommersant'a konuşan Rus soruşturma savcıları, Buryatski'nin Çeçenistan ve İnguşetya'da yaklaşık 30 intihar komandosu bularak Türkiye'ye eğitime gönderdiğini iddia etti. Haberde, "Buryatski yaklaşık 30 potansiyel intihar komandosunu Türkiye'deki medreselerden birine gönderdi. Eğitimin ardından hepsi Kafkaslara geri döndü. Bu ekip Buryatski'nin emrinde çalışmaya başladı. Bunlardan dokuzu kendini patlattı, geriye kalanlar ise aranıyor. Bu intihar komandoları, Buryatski'nin intikamını almak için Moskova'ya da gönderilmiş olabilirler." denildi.


Haberde, Kafkasya teröristlerinin lideri Doku Umarov ve Buryatski'nin faaliyet gösterdiği örgütün uzun süredir Rusya'yı savaş alanına çevireceği yönünde tehditlerde bulunduğu ifade edildi.



14 yıl önce