|

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde dün gece neler oldu?

IKBY Başkanı Barzani'nin referandum sonrası görevden ayrılacağını açıklamasıyla sokaklar karıştı. Barzani yanlıları, önce IKBY meclisini bastı, sonra muhalif vekili kaçırdı. Daha sonra ise TV kanallarını ve Goran Hareketi'nin bürosunu kundakladı. Dün akşam IKBY'de gerçekleşen olayları derledik.

Yeni Şafak
08:28 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:44 - 30/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkanı Mesut Barzani, görevi bırakacağını açıklamasının ardından dün gece Erbil sokakları karıştı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkanı Mesut Barzani, görevi bırakacağını açıklamasının ardından dün gece Erbil sokakları karıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, tüm dünyanın tepkilerine rağmen 25 Eylül'de gerçekleştiği 'bağımsızlık' referandumunun ardından istifa edeceğini açıkladı.

Barzani'nin tüm yetkilerini 1 Kasım'da devredeceğini açıklamasının ardından Barzani yanlıları sokağa döküldü.

İşte, dün akşam IKBY'de yaşananlar:

Barzani açıkladı: Başkanlıktan ayrılıyorum

Barzani Irak Parlamentosu’na gönderdiği mektupta, "Bir peşmerge olarak mücadeleye devam edeceğini" söyledi.

Barzani, mektubunda, yetkilerinin Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmesini istedi.


Mektupta yer alan diğer ifadeler ise şöyle:

  • "24 Ekim'de yapılması kararlaştırılan ancak hiç kimsenin aday olmaması sebebiyle ertelenen Kürdistan Başkanlık seçimlerinin ardından başkanlık görevimin tekrar uzatılmasını reddediyorum. 1 Kasım 2017 tarihinde son verilecek olan Kürdistan Başkanlığı görevimin uzatılmasını kabul etmiyorum. En kısa sürede parlamentonun toplanması ve Kürdistan Başkanı’nın yetkilerinin devredilmesi sorununun çözüme kavuşturulmasını talep ediyorum. Ben de peşmerge Mesud Barzani olarak milletimizin içerisinde ve aziz peşmergelerle halkımızın doğal hakları için mücadele etmeye ve milletimizin kazanımlarını korumaya devam edeceğim.”
Barzani: ABD Bizi Sattı

Barzani, parlamentoya gönderdiği mektubun ardından bir mesaj yayımlayarak bağımsızlık talebi ve Bağdat’ın tutumu hakkında açıklamalarda bulundu.Bağdat’la 'barış ve diyalog konusunda ısrarcı' olduklarını vurgulayan Barzani, özetle şunları söyledi: "Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, ABD'nin gözleri önünde ve onların silahlarıyla Kürdistan’a saldırdı. ABD buna neden sessiz kaldı? Bu soruların sorulması lazım çünkü onların silahlarıyla peşmergelerimiz şehit edildi."


IKBY parlamentosu içinde büyük kavga ve kargaşa yaşandı. Güvenlik güçleri havaya ateş açarak öfkeli kalabalığı dışarı çıkarmak istedi. Göstericiler, bazı muhabirlerin kameralarını kırdı. Peşmerge, parlamentoyu kuşattı.

Barzani muhalifi vekil kaçırıldı!

Parlamentoda barzaniyi başarısızlıkla suçlayan milletvekil Rabvan Mustafa evinin önünden kaçırıldı.

Kürdistan İslami Cemaati lideri Ali Babir'in Erbil'deki evi de, Barzani yanlıları tarafından kuşatıldı.


Goran Hareketi Başkanvekili Bırzo Mecid, Parlamento içerisinde olduklarını ve durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Süleymaniye'de ise, Barzani'nin görevi bırakması nedeniyle Süleymaniye'de sevinç gösterileri yapıldı.

Güvenlik ajansı: Sakin olun

IKBY Güvenlik Ajansı, başta Erbil olmak üzere Duhok'un Zaho ilçesinde meydana gelen provokatif eylemlerden sonra yayımladığı açıklamada, tüm kent ve ilçelerdeki vatandaşlardan sakin olmalarını, bölgede fitne çıkarmak ve provokasyon yapmak isteyenlere engel olmaları istendi.

BM ve ABD'ye yardım çağrısı

Irak Parlamento Başkan yardımcısı Kürt milletvekili Aram Şeyih Muhammet, Irak BM Bağdat temsilcisi Yankoviç ile ABD Bağdat elçisini arayarak, Erbil parlamentosunda mahsur kalan milletvekilleri ile gazetecilerin can güvenliklerinin sağlanması ve olaya el atmalarını talep etti.


#IKBY
#Mesut Barzani
#Kuzey Irak
#Goran
#Zaho
#Duhok
#Süleymaniye
6 yıl önce