|

İran'da 'rejimin baş düşmanı' asıldı

Özel bir operasyonla yakalanan, İran rejimine en büyük tehlike olarak görülen Sünni Cundullah örgütünün lideri Abdulmelik Rigi Tahran'da idam edildi.

Tahran
00:00 - 21/06/2010 Pazartesi
Güncelleme: 01:17 - 21/06/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
İran'da 'rejimin baş düşmanı' asıldı
İran'da 'rejimin baş düşmanı' asıldı

İran'ın güneyinde, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde yaşayan azınlıktaki Sünni Belucilerin haklarının verilmesi için savaştığını iddia eden ve Tahran yönetimi tarafından rejime en büyük tehditlerden biri olarak nitelendirilen Cundullah örgütünün lideri Abdülmelik Rigi Tahran'da idam edildi. Tahran'daki Evin cezaevinde gerçekleştirilen infazda Cundullah'ın saldırılarında hayatını kaybedenlerden bazılarının yakınları ile kimi mağdurların da hazır bulundukları kaydedildi.

APO'YU HATIRLATMIŞTI

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanması operasyonuna benzer bir şekilde, İran İstihbarat Bakanlığı ve emniyet birimlerince düzenlenen özel operasyonda yakalanan Rigi, 23 Şubatta İran'a getirilmişti.

AŞİRET LİDERLERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Rigi ve 2002'de kurulan örgütü özellikle Sistan-Belucistan eyaletinde yüzlerce kişinin öldürülmesi ve yaralanmasından sorumlu tutuluyor. Rigi liderliğindeki örgütün 18 Ekimde söz konusu eyalette Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırısında, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 50 üst düzey kişi de yaralanmıştı.



14 yıl önce