|

İran'dan Washington'a nükleer suçlaması

İran ile Batı arasında imzalanan nükleer anlaşma ile ilgili bilgilerin sızdırılmasından ABD'yi sorumlu tuttu. Başkanlık seçimleri öncesi bu konunun gündeme getirilmesini "siyasi güdümlü" olarak niteleyen İranlı yetkililer, Uluslararası Atom Enerji Kurumunun ise "BM Güvenlik Konseyi gibi siyasi güçlerin etkisinde” olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
11:46 - 31/07/2016 Pazar
Güncelleme: 12:10 - 31/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

İranlı üst düzey yetkililer, İran'ın nükleer programına ilişkin verilerin üç ülke tarafından sızdırıldığını açıkladı. Üst düzey yetkililere göre, üç ülke İran'ın uzun vadeli nükleer programı hakkındaki gizli bilgilerini medyaya sızdırdı.



İran Atom Enerjisi Örgütü sözcüsü Behrouz Kamalvandi Cumartesi günü İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada yapılan sızıntının arkasında üç ülkenin olduğunu söyledi.



Associated Press, İran ile Batı arasında imzalanan anlaşma ile ilgili gizli belgeleri gündeme getirmişti. P5+1 grubu ile İran arasında yapılan ve 15 yılı kapsayan anlaşmaya göre İran'a yönelik ambargolar hafifletilecekti. Associated Press'in yayınladığı gizli belgelerde ise bunun yılsonu beklenmeden yapılacağı ifade edilmişti.



İran bu gizli belgelerin yayınlanmasından Uluslararası Atom Enerji Kurumunu sorumlu tutmuştu. UAEK tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu haberler yalanlanmıştı.



İran'a zarar vermez

Tahran'ın belgelerin açıklanmasından korkmadığını söyleyen Kamalvandi, tüm bilgilerin ifşa edilmesinin bile İran'ın güvenlik ve nükleer faaliyetlerine zarar vermeyeceğini belirtti.



Bu işin arkasında ABD var

Kasım ayından gerçekleşecek Başkanlık seçimleri öncesi devam eden seçim kampanyalarında bu bilgilerin “siyasi güdümlü" olarak gündeme getirildiğini belirten Kamalvandi, bilgilerin sızdırılmasından ABD'yi sorumlu tuttu.



Gizli verilerin UAEK tarafından korunması için birçok protokolün olduğunu belirten yetkili “Ama UAEK, BM Güvenlik Konseyi gibi siyasi güçlerin etkisinde" dedi.










#İran
#Nükleer Enerji
#Sızdırma
#ABD
#UAEK
8 yıl önce