|

IŞİD dominosu

IŞİD krizi nedeniyle Washington'un görevi bırakmasını istediği Irak Başbakanı Maliki, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin ziyaretinde isyan bayrağını çekti. Maliki yönetimi, 'Irak'taki krizin en büyük sorumlusu, Suriye muhalefetine silah ve savaşçı desteği verip onu Irak'ta kullanan ABD'dir' dedi.

Bağdat
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 20:13 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
IŞİD dominosu
IŞİD dominosu

Amerikan yönetimi Irak'ın Sünni bölgelerini ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti İŞİD'in yol açtığı krizin faturasını Başbakan Nuri Maliki'ye kesti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Bağdat ziyareti sırasında isyan bayrağını çeken Maliki, 'ABD'nin istifa et yoksa IŞİD'e karşı sana askeri ve siyasi destek vermem' baskısını kabul etmeyeceğini ilan etti. Mali'nin bu tavrı, 'ABD'ye karşı Irak'ta IŞİD'den sonra ikinci isyan' yorumlarına yol açtı.

Kerry'nin Bağdat'a gelişinden saatler önce açıklama yapan Maliki liderliğindeki 'Kanun Devleti Koalisyonu' milletvekillerinden Şakir ed-Deraci, Irak'ta yaşananların en büyük sorumlusunun ABD olduğunu savundu.

'OBAMA HİÇ SAMİMİ DEĞİL'

Vekil Deraci, 'Irak'ta şu ana kadar yaşananların en büyük sorumlusu, Suriye muhalefetine silah ve savaşçı desteği verip daha sonra onları Irak'ta kullanan ABD'dir. Washington Irak'a karşı tutumunda ciddi değil' dedi. ABD'nin, silahlı kuvvetleri desteklemek ve teröristlerin karşısında yer alma konusunda sorumluluğunu yerine getirmekte çekimser davrandığını kaydeden Deraci, 'Anlaşmamız gereğince (Obama'nın Irak'tan 2011'de çekilirken imzaladığı anlaşma) ABD, dış saldırılara karşı Irak'ı savunmak zorundadır. ABD Başkanı Barack Obama'nın argümanları, terör örgütlerine darbe vurmada kabul edilebilir bir bahane değil' dedi.

WASHINGTON'UN FORMÜLÜ TUTMAZ

Sürpriz Bağdat ziyaretinde Sünni, Kürt ve Şii liderlerle de ayrı ayrı görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Başbakan Nuri el Maliki'ye krizin sona ermesi için istifa etmesini ve bir milli mutabakat hükümetinin kurulmasını telkin ettiği belirtildi. Kerry'nin ziyaretiyle ilgili açıklama yapan ABD hükümet sözcüsü Jen Psaki de, 'Bakan Kerry, Iraklı liderleri, tüm Irak halkını temsil edecek yeni bir hükümeti bir an önce oluşturmaları konusunda uyarmaya gitti' ifadelerini kullandı. Amerikan yönetiminin Irak'ta önerdiği bu yeni formülün de tutmayacağını vurgulayan uzmanlar ise, IŞİD milislerinin ilerleyişi üzerine ABD'nin Maliki'nin Sünnileri dışlayıcı politikalarının iflas ettiğini ve değişmesi gerektiğini dile getirdiğini hatırlatarak, 'Ancak fazla geciktiler. İş işten geçti artık' şeklinde konuşuyor.

Bağdat'ta ağız dalaşı

Amerikan yönetimi IŞİD'in Irak'taki Sünni bölgeleri ele geçirmesiyle sonuçlanan isyanın faturasını Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye kesti. ABD, krizi Maliki'nin Şii eksenli mezhepçi politikalarına bağladı. Bağdat'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Maliki'ye milli mutabakat hükümetinin kurulması için istifa etmesi gerektiğini telkin etti. Ancak faturanın kendisine kesilmesine isyan eden Maliki, olanlardan Washington'u sorumlu tuttu.

Çatışmalar sınıra dayandı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak ordusunun çatışmaları Suriye ve Ürdün sınırına dayandı. Dün öğle saatlerinden IŞİD'in Irak''ın Suriye ve Ürdün hududundaki 3 sınır kapısını ele geçirdiği bildirildi. Enbar vilayetine bağlı El-Kaim ilçesi Kaymakamı Ferhan Fetihan, ''IŞİD grupları, Irak''ın Suriye sınırındaki El-Kaim ve El-Velid sınır kapıları ile Ürdün sınırındaki Terbil Sınır Kapısı''nın kontrolünü ele geçirdi ve hendek kazarak hudut bölgelerinde konuşlandı'' dedi. Irak ordusu ise akşam saatlerinde El-Velid ve Terbil Sınır Kapısı'nın geri alındığını duyurdu. Öte yandan IŞİD gruplarının, Diyala''da askerlerin boşalttığı 16. Piyade Tugayı''na bağlı Birinci Bölük karargahının kontrolünü de ele geçirdiği ifade edildi. IŞİD grupları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerininin yanı sıra Enbar''ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini de ele geçirmişti. Çatışmalar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kaldı.

Maliki'nin Aslanı Erbil'e sığındı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin Telafer Havaalanı'nı da ele geçirmesinden sonra paniğe kapılan Irak Özel Kuvvetler Komutanı olan 'Maliki'nin Aslanı' lakaplı Ebu Welid ve yüzlerce askeri, Şengal bölgesine geçerek peşmergelere sığındı. Öte yandan, İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde Kürt istihbaratının İngiltere'yi IŞİD tehdidi konusunda uyardığı ileri sürüldü. Gazete, beş ay önce Kürt istihbaratının IŞİD'in Musul'a saldıracağı istihbaratını Londra'ya ilettiğini yazdı. Gazeteye konuşan Kürt istihbarat servisi başkanı Roz Behcat da, bu bilgileri İngiliz yetkililere ilettiklerini, hangi askeri taktiklerle Musul'u ele geçireceklerini bile söylediklerini ancak yetkililerin bu bilgileri fazla önemsemediklerini ve duymazdan geldiğini söyledi.

10 yıl önce