|

İsrail Halep’i vurdu

Golan’daki ABD desteğinden ve Arap ülkelerinin sessizliğinden cesaret alan İsrail, Halep’e saldırdı. Bombardımanda 4 farklı bölgede 8’den fazla nokta vuruldu. Vurulan hedefler İsrail sınırından 410 km uzaklıkta bulunuyor.

Haber Merkezi
04:00 - 29/03/2019 Cuma
Güncelleme: 01:31 - 29/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
İsrail uçaklarının füze yolladığı yerler arasında İran Devrim Muhafızları tarafından Aziziye tepesinde kurulan bir radar üssü, cephanelik ve füze deposu da bulunuyor.
İsrail uçaklarının füze yolladığı yerler arasında İran Devrim Muhafızları tarafından Aziziye tepesinde kurulan bir radar üssü, cephanelik ve füze deposu da bulunuyor.

İsrail savaş uçakları Suriye’nin Halep ilini vurdu. Gece yarısı başlayan bombardımanda 4 farklı bölgede 8’den fazla nokta vuruldu. ABD Başkanı Trump’ın Golan dayatması sonrası gerçekleşen bombardımanda Matar Neyrab, Aziziye ve Şeyh Neccar mahallelerinde çeşitli hedefler tahrip edildi. İsrail uçaklarının füze yolladığı yerler arasında İran Devrim Muhafızları tarafından Aziziye tepesinde kurulan bir radar üssü, cephanelik ve füze deposu da bulunuyor. İsrail sınırına 410 kilometre uzaklıkta patlayan bombaların şiddeti bölge genelinde hissedildi. İsrail Savunma Bakanlığı, İran’a ait noktaların vurulduğunu duyurdu. Suriye resmi haber ajansı Sana ise saldırıyı doğruladı ancak rejim ordusundan kayıp olmadığı bilgisini paylaştı.

ESED-İRAN ÇATIŞMASI MI?

Alınan bilgiye göre İsrail’in vurduğu hedefler arasında Hama’dan Halep’e giden İran Devrim Muhafızları konvoyu da bulunuyordu. Aralarında subayların da yer aldığı en az 25 İranlı asker öldürüldü. Muhalif gruplardan Ceyş’ül Mücahidin komutanlarından Zeyd Bekiri, saldırı esnasında hava savunma sistemlerinin aktive edilmediğine ve sirenlerin ancak uçakların gidişi sonrası çalışmaya başladığına dikkat çekti. Daha önce İsrail uçaklarının Kuneytra, Şam ve Dera bölgelerine girdiği andan itibaren savunma sisteminin harekete geçtiğini hatırlatan Bekiri, aynı sistemlerin Halep için körleştiğine işaret etti. Bekiri, yaşanan durumu ‘Esed rejimiyle İran arasındaki sürtüşmeye’ bağladı. Özellikle Halep’in Sükkari, Katırcı, Şeyh Neccar ve Neyrab bölgelerinde Şam ile Tahran arasında hakimiyet mücadelesi yaşandığını kaydeden muhalif komutan, buralarda Beşşar Esed ve Hafız Esed fotoğraflarının söküldüğünü ve Suriye bayrakları yerine Şii grupların flamalarının asıldığını anımsattı.

RUSYA DA ÇEKİŞİYOR

  • Yaşananlara ilişkin Yeni Şafak’a bir yorum da Suriyeli Siyaset Bilimci Zekeriya Molahafçi’den geldi. “İsrail’in saldırıları Netanyahu’nun seçim manevrası olarak görülmeli” diyen Molahafçi, önümüzdeki dönem farklı bölgelere benzer saldırıların devam etmesini beklediğini söyledi. Molahafçi, Halep saldırısında hava savunma sisteminin işlevsiz kalması ve Rus tarafının sessizliğini ise ‘son dönem yükselen Rus-İran çekişmesinin yansıması’ olarak nitelendirdi.
#Golan Tepeleri
#İsrail
#Halep
5 yıl önce