|

İsrail-Suriye barışı için 4 yıllık savaş

İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi, İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin 4 yıl önce Esad'ın Türkiye ziyaretiyle başladığını anlattı

Madrid
00:00 - 7/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:07 - 7/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail-Suriye barışı için 4 yıllık savaş
İsrail-Suriye barışı için 4 yıllık savaş

Geçen hafta üçüncü turu İstanbul'da yapılan, Türkiye aracılı İsrail-Suriye dolaylı görüşmeleri dünyanın ilgisini çekmeyi sürdürürken İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı eski Genel Müdürü Alon Liel görüşmelerin nasıl başladığını ve hangi aşamalardan geçtiğini anlattı. İspanya gazetesi El Pais'e açıklamalarda bulunan Liel, herşeyin Suriye Cumurbaşkanı Beşar Esad'ın 2004'te Türkiye'de Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşme ile başladığını aktardı. Sürecin gerçekleşmesinde rol oynayan Liel, geçen Mayıs ayında başlatılan görüşmelerin gerçekleşmesi için Türk, İsrailli, Suriyeli ve İsviçreli siyasetçilerin dört yıldır sahne arkasında uğraş verdiğini anlattı. 'Esad üç yıl İsrail'in kapısını çaldı' diyen Liel, Esad'ın Erdoğan'dan diplomatik kanal açmasını istediğini, Erdoğan'ın da kolları sıvadığını belirtti.


AMERİKA ENGEL OLDU

Liel, Türkiye'nin nasıl İsrail ile temas kurduğunu anlatırken de dönemin Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu'nun kendisiyle temasa geçtiğini ancak, Ariel Şaron'un, ABD'yi üzmek istemediği için öneriyi geri çevirdiğini belirtti. Liel, İsviçreli bir diplomatın da kendisine ülkesinin Ortadoğu Temsilcisi Nicolas Lang ile temas kurmasını önerdiğini kaydetti. Lang'ın da 2 yıl uğraştığını ancak sonuç alınmadığını söyleyen Liel, Ocak 2007'de Ehud Olmert'in Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında Erdoğan ile konuşmasının ardından Türklerin “yeniden sahneye çıktığı”nı ve martta Olmert'in, mesaj alişverişinin başlamasına karar verdiğini belirtti. Alon Liel, Suriye ve İsrail heyetlerinin üyelerinin hala yüzyüze gelmediğini belirtirken gülümseyerek, “Sanıyorum ki kağıtlarla bir otelden başka bir otele giden Sinirlioğludur” dedi.



16 yıl önce