|

İsrail’den denize de duvar

İşgalci İsrail, karadan çevrelediği Gazze’yi denizden de duvar örerek kuşatmaya hazırlanıyor. Abluka planına göre, önce denizin dibine bloklar yerleştirilecek ve bu blokların üzerine de dikenli tel çekilecek. Set inşa etme kararının 2014’te Gazze Şeridi’ndeki operasyon sonrasında alındığı ileri sürülüyor. İsrail, 11 senedir Gazze’yi insanlık dışı abluka altında tutuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2018 Salı
Güncelleme: 07:49 - 29/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Set inşa etme kararının 2014’te Gazze Şeridi’ndeki operasyon sonrasında alındığı ileri sürülüyor.
Set inşa etme kararının 2014’te Gazze Şeridi’ndeki operasyon sonrasında alındığı ileri sürülüyor.

İşgalci İsrail, karadan kuşattığı ve duvarla çevrelediği Gazze’yi denizden de kuşatacağını duyurdu. Tel Aviv yönetiminden Pazar günü yapılan açıklamaya göre, İsrail, denizin dibine ve üzerine farklı bloklar yerleştirecek. İşgal rejimi, deniz üzerindeki blokların üzerine bir de dikenli tel çekecek. Setin, geçmişte deniz sınırından sızma girişiminde bulunan Filistinli deniz komandolarının saldırısından İsrail’i korumak için tasarlandığı iddia ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, inşasına başlanan setin, “Sahil şeridi üzerinden İsrail topraklarına nüfuz edilmesi olasılığını engellemek amacıyla” yapıldığını iddia etti. Lieberman, setin inşa edilmesinin, ‘Gazze Şeridi’nde iktidardaki Hamas hareketinin planlarını bozacağını ve ‘stratejik silahını’ işe yaramaz hale getireceğini’ kaydetti. İsrail, 11 senedir Gazze’yi insanlık dışı abluka altında tutuyor.

ÖZGÜRLÜK FİLOLARI YOLA ÇIKTI

Set inşası haberinin, uluslararası aktivistlerin Gazze’ye dört Özgürlük Filosu ile yola çıkmasından hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Norveç ve Danimarka’dan yola çıkan filolar, Avrupa’da bazı limanlara uğrayıp gönüllüleri aldıktan sonra Gazze Şeridi’ne ulaşmayı hedefliyor. İsrail Savunma Bakanlığı, set inşa etme kararının 2014’te Gazze Şeridi’ndeki militanlara karşı düzenlenen operasyon sonrasında alındığını ileri sürüyor.


Katliamın sessiz tanıkları

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Birliği (AB) binası önünde Filistinliler için ses getiren bir eylem gerçekleştirildi. Avaaz sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen eylem çerçevesinde, son 10 yılda İsrail tarafından öldürülen Filistinlileri temsilen 4 bin 500 çift ayakkabı bina önündeki alana yerleştirildi. Eylemin, AB Dışişleri Bakanlarının Gazze toplantısının düzenleneceği tarihte yapılması da eylemin etkisini artıran etkenlerden biri oldu.

#Filistin
#İsrail
#Belçika
6 yıl önce