|

Karanlık senaryolar

RUSYA'DA dört apartmanın çökmesiyle sonuçlanan ve dünyaya "Çeçenler yaptı" diye yutturulan saldırıları, "Rus istihbaratının düzenlediğine ilişkin ipuçları bulunduğu"nu yazan Novaya Gazeta adlı gazetenin basımı, dün bilgisayarlarına dışarıdan müdahale edilerek engellendi.

.
00:00 - 17/03/2000 Cuma
Güncelleme: 18:24 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Karanlık senaryolar
Karanlık senaryolar

Rusya'nın başkenti Moskova ve Volgodonsk'ta toplam dört apartmanın çökmesiyle sonuçlanan terörist saldırıları "Rus istihbaratının düzenlediğine ilişkin ipuçları bulunduğu" yolunda son haftalarda yayın yapan Novaya Gazeta adlı gazetenin basımı, bilgisayarlarına dışarıdan müdahale edilmesi sonucu engellendi. Haftada iki gün çıkan gazetenin dün çıkması gereken nüshası, baskıya hazırlandığı sırada gazetenin bilgisayarlarına dışarıdan girilerek tahrip edildi. Gazete, son haftalarda özellikle Ryazan kentinde Eylül ayında meydana gelen bir olay üzerinde duruyordu. Rusya kentlerinde meydana gelen patlamaların ardından, Ryazan kentinde de bir patlamanın engellendiği açıklanmıştı. Yerel polis, önceki patlamalarda kullanılan hegzojen maddesini, bir apartmanda binayı havaya uçaracak şekilde ele geçirdiğini açıklamış ve olayın sanıklarının ele geçirilmesi için yoğun bir operasyon başlatmıştı.

Gizli servis sabote ediyor

Ancak Rusya iç istihbarat servisi FSB, aradan iki gün geçtikten sonra, olayın tatbikat olduğunu, ele geçirilen maddenin de hegzojen değil, şeker olduğunu açıklamıştı. "Novaya Gazeta" ise Ryazan'da ele geçirilen maddenin gerçekten hekzojen olduğu, bunun ardında FSB'nin bulunduğunu yazmış, bu konuda ele geçirdiğini belirttiği ipuçlarını yayımlamıştı. Gazete, FSB'nin ise bu iddialara yanıt veremediğini, sessiz kalarak bu yayınların doğru olduğunu kabul ettiğini öne sürüyordu. Liberal eğilimli Grigor Yavlinski'e yakın olan Novaya Gazeta'nın yazıişleri müdür yardımcısı Yuri Şçekoçikhin, aynı zamanda milletvekili. Şçekoçikhin, son dönemde, Ryazan olayının parlamento gündemine alınması için hazırlık yapıyor.

Tanıklar Çeçenistan'a gönderilmiş

Bir diğer yazıişleri müdür yardımcısı olan Sergey Sokolov da, dün Rus basınında çıkan açıklamalarında, Ryazan olayında gerçeklere tanık olanların şu anda Çeçenistan'a savşa gönderilmiş olduğunu söyledi. Sokolov'a göre Çeçenistan'da savaşmaya gönderilenler arasında, ele geçirilen maddenin hekzojen olduğunu tespit eden bomba uzmanları ile apartmanda soruşturmanın devam ettiği sırada nöbet tutan polisler de bulunuyor. Olayla ilgili benzer bir iddia da, geçen hafta Moskova'da kuşkulu bir uçak kazası sonucu ölen gazeteci Artyom Borovik'in sahibi olduğu Versiya adlı azetede çıkmıştı. Bu gazete, yerel FSB yetkililerinin, "Moskova'daki FSB merkezi olayın tatbikat olduğunu açıkladığı sırada, biz Ryazan'da kuşkuluları yakalamak üzereydik" dediklerini ve Moskova'dan yapılan açıklamanın bu operasyonu engellediğini ileri sürdüklerini yazmıştı.


24 yıl önce