|

Katliamı cezasız bıraktılar

Bosna Hersek ve Hırvatistan'da, Boşnak ve Hırvat sivil nüfusa yönelik katliam yapmak suçundan yargılanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Stanişiç ve Simatoviç hakkında beraat kararı verdi.Stanişiç ve Simatoviç'e bağlı "Akrepler" isimli birliğin Srebrenitsa'da işlediği katliamların geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan görüntüleri dünya kamuoyunu şoke etmişti

Aa
00:00 - 30/05/2013 Perşembe
Güncelleme: 20:12 - 30/05/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Katliamı cezasız bıraktılar
Katliamı cezasız bıraktılar

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1991-1995 yılları arasında, Bosna Hersek ve Hırvatistan'da, Boşnak ve Hırvat sivil nüfusa yönelik katliam yapmak suçundan yargılanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Yovitsa Stanişiç ve Franko Simatoviç hakkında beraat kararı verdi.

Bosna Hersek ve Sırbistan'da, Boşnak ve Hırvat nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, 1991-1995 yılları arasında katliamlar yapmak için kurulan suç örgütüne üye olmak ve bu suç örgütü himayesinde görev yapan "Akrepler" isimli Sırp birliğine Srebrenitsa'da katliam yapma emri vermek iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Yovitsa Stanişiç ve Franko Simatoviç Lahey'de görülen davanın duruşmasında hazır bulundu.

Savcılığın hazırladığı 5 maddelik iddianamede, Stanişiç ve Simatoviç'in, "insanlığa karşı suç işlediği, savaş kurallarına uymadığı, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te katliamlar yaptığı ve insanları zorla sürgüne gönderdiği" iddia edildi.

Mahkeme, savcılığın söz konusu iddianamede yer alan suçları kanıtlayamadığı gerekçesiyle, Stanişiç ve Simatoviç hakkında beraat kararı verdi. Verilen karar duruşma salonunda bulunan Boşnakları hayal kırıklığına uğrattı.

Lahey'deki mahkeme bünyesinde görev yapan savcılık, geçen Ocak ayında, bu iki sanık hakkında müebbet hapis cezası talebinde bulunmuştu.

İddianameden

Savcılık iddianamesinde, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te katliamlar yapmak amacıyla kurulduğu iddia edilen suç örgütünde, eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç, Bosnalı ve Hırvatistanlı Srıpların askeri ve siyasi liderleri Ratko Mladiç,Radovan Karaciç, Bilyana Plavşiç, Milan Martiç ve Goran Haciç, Sırp Radika Partisi lideri Voyislav Şeşely ve Sırp komutan Jelyko Rajnatoviç Arkan da yer alıyor. Söz konusu örgütün amacı, bünyesindeki "Kırmızı Bereliler", "Martiç'in Milisleri" ve "Akrepler" gibi askeri birlikler yardımıyla, Sırp olmayan halklara yönelik katliamlar yapmak, onları sürgün etmek ve yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde etnik temizlik yapmakla suçlanıyor.

İddianamede, ayrıca, Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Yovitsa Stanişiç ve Franko Simatoviç'in, 1991 yılında, Hırvatistan'ın Dubitsa, Cerovlyana, Baçina, Saborskog, Şkabnye, Bruşke, Dalya ve Erduta bölgelerinde, 1992-1995 yılları arasında ise Bosna Hersek'in Biyelyina, Zvornik, Bosanski Şamats, Doboy, Sanski Most ve Srebrenitsa şehirlerindeki katliamların ve sürgünlerin azmettiricileri oldukları ifade ediliyor.

Mahkemeye, Mart 2006'da sunulan ek iddianamede ise, söz konusu iki sanığın 1995 yılında "Akrepler" isimli Sırp birliğinin Srebrenitsa'da Boşnaklar'ı öldürmesi emrini verdikleri ifade edilmiş, delil olarak ise mahkemeye "Akrepler" isimli Sırp birliğinin Boşnaklar'ı öldürdükleri anın kamera görüntüleri delil olarak sunulmuştu. Bu görüntülerin televizyonlarda da yayınlanması dünya kamuoyunu şoke etmişti.


11 yıl önce