|

Kilit sözcük 'ahlak'

Bulgaristan'da koalisyon hükümeti dün güvenoyu aldı. Cumhurbaşkanı Stoyanov, "Bundan sonra kilit sözcük 'ahlak' olacak" dedi.

z
00:00 - 25/07/2001 Çarşamba
Güncelleme: 12:48 - 22/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kilit sözcük 'ahlak'
Kilit sözcük 'ahlak'

Bulgaristan'da, eski Kral 2. Simeon liderliğindeki "2. Simeon Ulusal Hareketi" (NDSV) ile Ahmet Doğan liderliğindeki Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) kurduğu koalisyon hükümeti, parlamentodan güvenoyu aldı. Hükümet güvenoyunu, 50'ye karşı 141 oyla aldı. Oylamaya 237 milletvekili katılırken, çoğu Bulgaristan Sosyalist Partisi'nden 46 milletvekili çekimser kaldı. 2. Simeon, daha sonra anayasa gereğince yemin ettikten sonra, parlamentoda başbakana ayrılan koltuğa oturdu.

Parlamentoda yapılan ikinci oylamayla, kurulan hükümetin yapı ve kadrosu onaylandı. Bu oylamaya katılan 238 milletvekilinin 147'si lehte, 50'si aleyhte oy kullanırken, 41 milletvekili çekimser kaldı.

Bulgar Müftüsü de katıldı

Güvenoyu görüşmeleri için NDSV'nin inisiyatifiyle, parlamentoya Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov'un yanı sıra, Ortodoks Kilisesi Patriği Maksim ve Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Selim Mehmed davet edildi. 2. Simeon, güvenoylamasından önce parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bugün hayatımın dönüm noktasıdır" dedi.

Tüm Bulgaristan halkına hitaben "Hem bana, hem de kendinize güvenin" diyen 2. Simeon, "Bugün Bulgaristan tarihinde yeni bir sayfa açılıyor. Tarihimizin bu yeni sayfasını sizlerle birlikte yazacağımdan gurur ve mutluluk duyuyorum. Daha zengin, adil, ahlaklı ve güçlü bir Bulgaristan hayalini yaşıyorum. Bu hayalin gerçeğe dönüşmesi tüm Bulgaristan halkının göstereceği irade ve vereceği emeğe bağlıdır" dedi. Koalisyon ortağı HÖH'nin lideri Ahmet Doğan ise, konuşmasında, "Aslında partiler üstü bir hükümet kurduk. Hükümetimiz, ülkemizde artık hakim olan yeni koalisyon anlayışının açık ifadesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, hükümetinin çalışmalarında başarı diledi ve "Bundan sonra kilit sözcük "ahlak" olacak. Yeni hükümetin tüm başarıları aynı zamanda Bulgaristan halkının da başarısı olacak" dedi.


23 yıl önce