|

Koltuklar boş kaldı

Veliaht Prens Selman’ın büyük umutlar bağladığı ve “Çöldeki Davos” denilen Geleceğe Yatırım Girişimi(FII) Konferansı fiyaskoyla başladı. Kaşıkçı cinayeti nedeniyle 40 yakın isim Suudi Arabistan’ı boykot edince koltuklar boş kaldı.

Haber Merkezi
04:00 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:15 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
“Çöldeki Davos”ta büyük fiyasko yaşandı.
“Çöldeki Davos”ta büyük fiyasko yaşandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde gerçekleştirilen, üç gün sürecek ‘Çöldeki Davos’ olarak adlandırılan Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin gelişmeler sonrası dün büyük bir fiyaskoyla başladı. Konferansın yapıldığı salonun boş kaldığı gözden kaçmadı. Kaşıkçı cinayetinin ardından artan uluslararası baskılar nedeniyle başta ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda olmak üzere birçok ülke bakanlarının yanı sıra bu ülkelerdeki dünyaca ünlü şirket yöneticileri de konferansı boykot edeceklerini duyurmuştu. Veliaht Prens’in 2030 vizyonunun sahnesi olarak nitelenen konferansa 40’a yakın isimden boykot kararı geldi. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Hollanda Maliye Bakanı Wopke Hoekstra ve İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox 3 gün sürecek konferansa katılmayacaklarını duyurdu.

DEV BOYKOT

Siyasilerin yanı sıra iş dünyasından da boykota büyük destek geldi. ABD’nin en büyük finansal kuruluşlarından JPMorgan Chase, Blackrock, Blackstone, Viacom, Google Cloud, Uber, Deutsche Bank, Siemens ve Londra Borsası’nın CEO’ları, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Grubu Başkanları, Ford’un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, AOL’nin kurucusu Steve Case, Google’ın eski yöneticilerinden Kai-Fu Lee, konferansa katılmayacaklarını bildirdi.New York Times, CNN, CNBC, Financial Times, Huffington Post, Fox ve Bloomberg gibi önemli basın kuruluşları konferansın sponsorluğundan vazgeçti. Öte yandan konferans günü Alman elektronik devi Siemens de 20 milyar dolarlık Suudi enerji anlaşmasını askıya alacağını açıkladı.


Site hacklendi

"Geleceğe Yatırım Girişimi" konferansının resmi internet sitesine siber saldırı yapıldı. İnternet korsanları, yanında terör örgütü DEAŞ'ın sözde bayrağını tutan bir militanı ile bu örgütün infazcılarına benzettikleri elinde kılıç bulunan Veliaht Prens'i ve önünde diz çökmüş gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı tasvir ederek, dünyaya Suudi Arabistan rejimine ambargo uygulanması çağrısını içeren bir mesaj paylaştı.

#Suudi Arabistan
#Çöldeki Davos
6 yıl önce