|

Korkunç iddia

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Mina'daki faciada hayatını kaybeden ve yaralanan hacıların işlemlerini koordine etmesi için görevlendirdiği milletvekili Dr. Tarık Fazıl Çodiri'nin açıklamaları endişeleri artırdı. Çodiri, Suud hükümetinin hayatını kaybeden bin 100 kişinin fotoğrafını kimlik tespiti için Cidde'deki yabancı misyonlara dağıttığını iddia etti. Suudi Arabistan, izdihamda ölen hacı sayısını 769 olarak duyurmuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 30/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:06 - 29/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Pakistan, Suudi yetkililerin, "Mina'daki izdihamda hayatını kaybeden bin 100 kişinin fotoğrafını, kimlik tespiti için Cidde'deki yabancı misyon temsilcilerine dağıttığını" bildirdi. Başbakan Navaz Şerif'in, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan Pakistanlı hacıların işlemlerini koordine etmesi için görevlendirdiği iktidardaki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz partisinin milletvekili Dr. Tarık Fazıl Çodiri, son duruma ilişkin başkent İslamabad'da basın toplantısı düzenledi. Çodiri, hükümetin, hacdaki izdihamda hayatını kaybedenlerin yakınları için yardım paketi hazırladığını da söyledi.



FOTOĞRAFLAR TEŞHİSTE KULLANILACAK


Çodiri, "Suudi yetkililer kazada hayatını kaybeden bin 100 kişinin fotoğrafını kimlik tespiti sürecinin gerçekleştirilmesi için Cidde'deki yabancı misyonlara dağıttı. Bu fotoğraflar Pakistan'ın Cidde'deki konsolosluğunda da mevcut. Son olarak kazada hayatını kaybeden Pakisanlı hacı sayısı ise 40'a yükseldi." dedi.



2 İLA 5 BİN DOLAR YARDIM SÖZÜ


63 Pakistanlı hacının ise kazanın ardından halen kayıp durumda olduğunu belirten Dr. Tarık Fazıl Çodiri, "228'i ise bulunarak aileleri ile görüşmeleri sağlanmıştır. 35 Pakistanlı hacının ise Mekke ve Cidde'deki farklı hastanelerde tedavileri sürüyor. Hükümet olarak, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan hacı yakınlarına 2 bin ila 5 bin dolar arasında yardımda bulunacağız" şeklinde konuştu.



HİNDİSTAN'A GÖRE BİN 90 KİŞİ


Çodiri'nin bu açıklaması ile aynı minvalde Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'da resmi Twitter hesabından daha önce yaptığı açıklamada "Suudi yetkililer, Hac'daki izdihamda hayatını kaybeden bin 90 hacının fotoğrafını yayınladı" ifadesini kullanmıştı.



ACI HABER BAYRAMIN İLK GÜNÜ GELMİŞTİ


Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da yaşanan izdihamda, Suudi Arabistan yetkililerinin açıklamalarına göre 769 kişi hayatını kaybetmiş ve 934 kişi yaralanmıştı. İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Evhedi İran televizyonu IRINN'e yaptığı açıklamada ise "Mina'daki izdihamda ölen hacı sayısının en az 4 bin 700 kişi olduğunu düşünüyoruz" demişti.



Suudi Arabistan: Ölü sayısı 769


Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'na göre ölen hacıların toplam sayısı 769. Suudi Arabistan yetkililerinin açıklamalarına göre olayda yaralı sayısı ise 934. Mina'da yaşanan izdihamda kaybolan Türk hacılardan Hikmet Çapar'ın cenazesinin bulunmasıyla izdihamda can veren Türklerin sayısı ise 3'e çıkmıştı. İzdihamda daha önce Yozgatlı hacılar Sahure Coşkun ve Cemaynur Bozkurt'un cenazesine ulaşılmıştı.Kayıp 5 Türk hacı için de arama çalışmaları sürüyor.



Hastanelere giriş izni verilmiyor


Endonezya, Suudi Arabistanlı yetkililerin, Endonezyalı diplomatların Mina'da geçen hafta yaşanan izdihamda ölen ve yaralananlarla ilgili bilgilere ulaşmasını engellediğini ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Lalu Muhammed İkbal, Endonezyalı diplomatlara izdihamda ölenlerle ilgili bilgilerin verilmediğine işaret etti. Suudi yetkililerin verdiği bilgiye göre izdihamda 46 Endonezyalının öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını belirten İkbal, 90 vatandaşlarından haber alamadıklarını vurguladı.



'BİZE BİLGİ VERİLMELİYDİ'


Diyanet İşleri Bakanı Lokman Hakim Seyfettin de hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'da bulunan Endonezyalıların izdihamda yaralanan yakınlarını bulmak için hastanelere gitmelerine izin verilmediğini kaydetti. Seyfettin, "Suudi Arabistan hükümetinin, bu tür durumlar için kendi düzenlemeleri, gelenekleri ve kültürü olmasına saygı duyuyoruz. Ancak vatandaşlarımızın durumuyla ilgili bize bilgi verilmeliydi" dedi.



NİJERYA'DAN DA ELEŞTİRİ


Nijerya'daki bir sivil toplum kuruluşu da, Mina'da yaşanan izdihama Suudi yetkililerin güvenlik önlemlerini ihlal eden hacılara göz yummasının neden olduğunu ileri sürdü. Müslüman Hakları Derneği Başkanı İshak Akintola, izdihamın yaşandığı gün, sabah erken Mina'ya gitmek için Müzdelife'den ayrıldıklarını ve özel eşyalarını Ulusal Hac Komisyonu kampına bırakarak yaklaşık üç kilometre uzaklıktaki Cemerat Köprüsü'ne doğru yol aldıklarını, şeytan taşlama görevini bitirip kamplarına dönen Mısırlı hacıların yolu kapattığını söyledi.


#Suudi yetkililer
#Kurban Bayramı
#Mina'daki izdiham
#Navaz Şerif
9 yıl önce