|

Kosova için 4 senaryo

NATO, Sırp askeri hedeflerine yönelik bombardımanını sona erdirince, Kosova'nın siyasi haritası ne olacak? Bölgede kimler yaşayacak? ABD'li dış politika uzmanları, bu soruları yanıtlayacak 4 senaryo öne sürdü.

Yeni Şafak
00:00 - 13/04/1999 Salı
Güncelleme: 10:07 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Sırp ordusu ve polisi Kosova'dan çekildikten sonra, Kosova'dan kaçan Arnavut muhacirler NATO birlikleri eşliğinde bölgeye geri dönecekler. Kosovalı Müslümanlar, harap olmuş topraklarında barış içinde, ancak yeniden yapılanmak için uluslararası yardıma muhtaç olarak yaşayacaklar. NATO ya da BM korumasında en az birkaç yıl yaşamak zorunda kalacak olan Müslümanlar'ın özerklik ya da bağımsızlık kazanıp kazanmayacaklarını ise zaman gösterecek. Bunun en iyimser senaryo olduğu ve gerçekleşmesi halinde ABD yönetiminin hedeflerine ulaşması anlamına geleceği bildiriliyor.

MUHACİRLER GERİ DÖNEMEYECEK:

Miloseviç'in güçleri etkisiz hale getirilip, etnik temizlik uygulamalarının sona erdirilmesi durumunda, NATO, 'askeri hedeflerine' ulaştığını ilan edecek. Ancak Sırp ordusu, Kosovalı Arnavutlar'ı tehdit edemeyecek duruma gelmesine rağmen, komşu ülkeler ve Avrupa'daki kamplarda bulunan muhacirler belki de hiçbir zaman geri dönemeyecek.
SIRPLAR'LA ANLAŞMA YAPILACAK:

Sırp lider Miloseviç, Rusya'nın da yardımıyla Sırp güçlerinin Kosova'dan çekilmesi ve Kosovalı muhacirlerin uluslararası koruma altında bölgeye dönmesini öngören barış anlaşması görüşmelerini kabul edecek. Böyle bir anlaşma, etnik boyutlarda fiili ya da gerçek bir bölünmeye veya askerden arındırılmış bölgelere yol açabilecek.
KARA SALDIRISI VE BAĞIMSIZLIK:

NATO sadece hava harekatı ya da kara birliklerinin de desteğiyle Sırp güçlerini Kosova'dan atacak. Kosovalı Arnavutlar, Sırbistan ile Kosova arasında, uluslararası barış gücünün koruduğu askerden arınmış bölge oluşturulduktan sonra, fiili ya da gerçek bağımsızlığa geri dönecekler. ------- ARA BASLIK ------------------


------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce