|

Lahey'de yargılanan Hırvat lider serbest

Aa
00:00 - 28/11/2011 Pazartesi
Güncelleme: 16:55 - 28/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Lahey'de yargılanan Hırvat lider serbest
Lahey'de yargılanan Hırvat lider serbest

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece, savaş suçundan yargılanan Bosnalı Hırvatların eski lideri Yadranko Prliç'in, geçici olarak serbest bırakıldığı bildirildi.

Bosna savaşı sırasında 1993'te Bosna Hersek içinde kurulan Hırvat Cumhuriyeti Hersek Bosna adlı otonom bölgenin "başbakanı" olarak görev yapan ve sivillere karşı suç işlemek, din, ırk ve siyasi gerekçelerle insanların sürülmesi ve diğer savaş suçlarından 2006 yılından bu yana Lahey'de yargılanan Yadranko Prliç'in geçici olarak serbest kalacağı açıklandı.

Lahey'deki mahkemenin bugün yayımladığı karara dayanan Bosan Hersek Federasyonu'nun haber ajansı Fena'da yer alan haberde, Prliç'in 3 ay serbest kalmasının planlandığı, kendisinin serbest kaldığı sürece gereken garantilerin Hırvatistan tarafından verildiği ve Zagreb bölgesinde ikamet edeceği belirtildi.

Prliç'in avukatları aracılığı ile geçici olarak serbest kalması için mahkemeye talepte bulunduğu bildirildi.

Mahkemenin bu kararına itiraz eden savcılık ise 1993 yılında tek yanlı kurulan ve Bosna Hersek'teki Boşnak ve Hırvatların arasında 1994'te Washington'da imzalanan antlaşma ile varlığına son verilen Hırvat Cumhuriyeti Hersek Bosna adlı bölgenin Başbakanı Yadranko Prliç, Savunma Bakanı Bruno Stoyiç, Hırvat Savunma Konseyi'nin (HVO) Başkanları Milivoy Petkoviç ve Slobodan Pralyak ile HVO'nun askeri polisinin eski şefi Valentin Çoriç'i, Bosna Hersek'in güneyinde yer alan Hersek bölgesinde 'etnik temizlik yapmak için girişimde bulunmak ve Hırvatistan'ın eski Cumhurbaşkanı Franjo Tucman ile ortaklık kurarak Bosna Hersek'in bu bölgesini Hırvatistan'a dahil ederek 'Büyük Hırvatistan'ın kurulmasını hedeflemekle suçluyor. 

Bosna Hersek'in güneyinde 1993 yılında kurulan "Hırvat Cumhuriyeti Hersek Bosna" adlı otonom bölgenin kuruluşu, Boşnak ve Hırvatların arasında çatışmaya da yol açmıştı. Hırvat Cumhuriyeti Hersek Bosna'nın varlığı, Boşnak-Hırvat çatışmasını sona erdiren ve 1994 yılında imzalanan 'Washington antlaşması' ile birlikte sona ermişti.


13 yıl önce