|

Le Pen'e yeni yıl piyangosu

Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla Avrupa Parlamentosu'ndaki yalnızlığından kurtulan Fransa'nın mimli ırkçısı Jean-Marie Le Pen, grup kuruyor. Grubun liderliğini Le Pen'in yardımcısı Bruno, Türk düşmanı Siderov ile ırkçı Romen şair Tudor yapacak

Strasburg
00:00 - 9/01/2007 Salı
Güncelleme: 01:18 - 9/01/2007 Salı
Yeni Şafak
Le Pen'e yeni yıl piyangosu
Le Pen'e yeni yıl piyangosu

Avrupa Parlamentosu'nda siyasi grup kuracak çoğunluğa ulaşamayan aşırı sağcı ve ırkçı milletvekilleri, 1 Ocak'ta AB'ye üye olan Romanya ve Bulgaristan'ın aşırı sağcı milletvekillerinin desteğiyle bu hedeflerini gerçekleştiriyor. Daha önce parlamentoda siyasi bir grup kurmak için yeterli çoğunluğa sahip olmayan aşırı sağcı ve ırkçı partiler, Bükreş ve Sofya sayesinde yeterli üye sayısına ulaştı. Zira AP'de siyasi grup için en az 5 ülkeden 19 milletvekili gerekiyor. Gelecek hafta AP'nin 2007'deki ilk oturumunda kuruluşunu açıklayacak siyasi grubun 40 üyeyi bulabileceği belirtiliyor. Grubun liderliğini Fransa'nın aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe'nin başkanı Jean-Marie Le Pen'in yardımcısı Bruno Gollnisch yapacak.


MİMLİ SİYASİLER

Gollnisch, Yahudi soykırımının gerçekliğini sorguladığı için, Fransa'da eğitim vermesi yasaklanan ve hakkında dava açılan bir parlamenter. Gruba en büyük katılımı ise 5 üyeyle başkanlığını ırkçı şair Corneliu Vladim Tudor'un yaptığı Büyük Romanya Partisi'nden olacak. Parti, Macar, Yahudi ve çingene karşıtı olarak tanımlanıyor. Bulgaristan'daki çingene ve Türk karşıtı ırkçı Ataka Partisi'nden de yeni gruba katılım bekleniyor. Ataka'nın lideri Volen Siderov Türk düşmanlığı ile tanınan bir isim. Muhtemel üyelerden biri de İtalyan diktatör Mussolini'nin torunu Alessandra Mussolini. AB Anayasası'na karşı çıkacaklarını açıklayan ve 'Anavatanların Avrupası' adı verilmesi beklenen yeni siyasi grup, AP içindeki Türkiye karşıtlarının da daha güçlenmesini sağlayacak.


YILBAŞI İKRAMİYESİ

AP'deki ırkçı gruba sayfalarında önemli yer ayıran Avrupa medyası, Sofya ve Bükreş'in üyeliklerini yabancı düşmanı Fransız siyasetçi Le Pen için, yıl başı ikramiyesine benzettiler. Bu arada, AP geçen ay 11 Ekim 2004 tarihinde, Fransa'nın Lyon kentinde yaptığı ırkçı konuşması nedeniyle AP'deki yeni ırkçı grubunlideri ve Le Pen'in yardımcısı Bruno Gollnisch'in dokunulmazlığını kaldırmıştı.



AP'deki Türk karşıtı cephe

Jean - Marie Le Pen 1928 yılında La Trinite -sur-Mer'e bağlı Brittany kasabasında dünyaya geldi. 1972 yılında aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisini kurdu. Yabancı düşmanlığı ile tanınan Lepen, 1987 yılında Yahudilere karşı ikinci dünya savaşında uygulanan soykırımı “tarihin küçük bir detayıdır” diye niteledi. Bu kendisinin AP'deki koltuğunu kaybetmesine neden oldu. Fransa Milli takımındaki siyahilere de karşı.


Volen Siderov Bulgaristan'da Türk karşıtı söylemleriyle tanınan ve her fırsatta Türklerin isimlerini değiştirmek istediğini söyleyen Ataka Partisi'nin lideri Volen Siderov, iktidara gelmesi halinde ülkesindeki Türklerin kazandığı hakların iptali için çalışacağını söylüyor. Siderov ayrıca Türkiye'nin 1913 yılından bu yana Bulgaristan'a 10 milyar dolar borçlu olduğunu savunarak Ankara'dan bu borcu talep ediyor.


Corneliu Vladim Tudor liderliğindeki Büyük Romanya Partisi, 1 Ocak'ta AB'ye üye olan Romanya'nın en aşırı milliyetçilerini bünyesinde barındırıyor. Parti son seçimlerde ülkedeki oyların yüzde 13'ünü aldı. Ancak ne sosyal demokratlar ne de Adalet ve Gerçek Birliği Tudor'un partisiyle koalisyon kurmaya yanaşmadı. Gerekçeleri ise şair Tudor'un aşırı milliyetçi ve Yahudi karşıtı söylemleri.




17 yıl önce