|

Lübnan'da iç savaş kapıda

Lübnan'da Hizbullah ve Suriye yanlılarının başlattığı 'hükümeti düşürme eylemi' giderek Şii-Sünni kavgasına dönüşüyor. Beyrut'un Sünni mahallesinde bir Şii öldü 21'i yaralandı. Beyrut'taki sokak çatışmalarının yine bir iç savaşa yol açmasından korkuluyor

Beyrut
00:00 - 5/12/2006 Salı
Güncelleme: 01:10 - 5/12/2006 Salı
Yeni Şafak
Lübnan'da iç savaş kapıda
Lübnan'da iç savaş kapıda

Lübnan'da Hizbullah taraftarı ve Suriye yanlısı muhalefetin Fuad Sinyora hükümetini devirmeye yönelik 4 gündür devam ettirdiği protestolar giderek Şii-Sünni çatışmasına dönüşüyor. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki gece çıkan ve bir kişinin öldüğü, 21 kişinin yaralandığı olayların ardından, olası bir mezhep savaşının çıkmasını engellemek için kente önemli ölçüde asker sevk edildi. Özellikle olayların meydana geldiği Sünni semti Kaskas'ta denetimi ele alan askerler, başkent merkezine 3 km uzaklıktaki semte giriş çıkışları kontrol ediyor. Kentte birçok işyeri, banka ve kamu binası da kapatılmış durumda. Uzmanlar, daha önce iki iç savaş yaşayan Lübnan'daki bu çatışmaların yine bir iç savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.


BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA

Fuad Sinyora hükümetinin istifasını isteyen Hizbullah ve Suriye yanlısı göstericiler, hükümetin eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesinden dolayı yakalanan şüphelilerin yargılanacağı BM Mahkemesi'ne onay vermesi sonucu harakete geçti. Muhalefet, hükümetin mahkemenin kurulmasına yönelik aldığı kararı bozmasını istiyor. BM tarafından yapılan soruşturmada Hariri'nin öldürülmesinde Suriyeli ve Lübnanlı güvenlik güçlerinin parmağı olduğu ortaya çıkarılmıştı. Bu arada, Hükümet merkezi civarına kurulan çadırların sayısı 48 saat içinde 100'den 300'e çıktı. Protestolara, Hıristiyan lider Michel Aun'un partisi de destek veriyor


İSTİFA ETMEYECEĞİM

Gelişmeler karşısında suskunluğunu bozan Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, görevinde kalacağını bildirdi. Yaşanan krizin görüşmeler yoluyla çözülebileceğine inandığını söyleyen Sinyora, parlamentonun Şii başkanı Nebih Berri'den, rakip siyasi gruplar arasında diyaloğu yeniden canlandırmasını istedi.


Beyrut sakinleri oldukça kaygılı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki gece bir Sünni mahallesinde 1 kişinin ölümü ve 21 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olaylar, kent sakinlerini tedirgin etti. Beyrut sakinleri, “dış odakların ülkeyi kargaşa ortamına sürüklemek istediği” yorumunu yaptı. Lübnan'da son dönemlerde yaşanan olaylar nedeniyle ülkeyi terk edip yurt dışında yaşama kararı aldığını belirten Maya Alami, “Lübnan ne sadece onların ülkesi ne de bizim. Bu ülkede birlikte yaşamasını öğrenmek zorundayız. Böyle gösteri yapmak suretiyle ülkemizi kendi elleriyle yıkıyorlar” ifadelerini kullandı.




17 yıl önce