|

Madrid yönetime el koydu

İspanya yönetimi, tek taraflı bagımsızlık ilan eden Katalonya Özerk Yönetimi’ni feshetti. Madrid, 141 kişiyi görevden alırken, yerlerine kendi bakanlarını atadı. Katalan lider Puigdemont hakkında ‘ayaklanma’ suçundan soruşturma başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 09:18 - 29/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederken, Madrid yönetimi bölgeye doğrudan müdahale kararı aldı.
​Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederken, Madrid yönetimi bölgeye doğrudan müdahale kararı aldı.

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederken, Madrid yönetimi bölgeye doğrudan müdahale kararı alarak, Katalan yönetimini feshetti. 141 kişiyi görevden alan İspanya hükümeti, feshettiği Katalonya yerel hükümeti üyelerinin yerine kendi bakanlarını atadı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras’ın yerine İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria getirildi. Yerel hükümet bakanlıkları da bundan sonra merkezi hükümetin bakanlıklarına bağlı olacak.

MADRİD’E İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Görevine son verilen Carles Puigdemont, İspanya merkezi hükümetinin aldığı kararları tanımadıklarını, özgür bir ülke için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Puigdemont, Katalanların, “yeni cumhuriyetlerini” sorumluluk içinde savunmaya devam etmesini istedi. Ayrılıkçılığın merkezindeki grup olan Katalan Milli Asamble, halka ve devlet memurlarına İspanya hükümetinin emrini dinlememe ve barışçıl direniş çağrısı yaptı. Bağımsızlık taraftarlarının itaatsizlik kampanyası çağrısıyla kriz yeni ve tehlikeli bir seviyeye ulaştı.

25 YIL HAPİS İLE YARGILANACAK

İspanya Başsavcısının, Puigdemont ve yardımcısı Oriol Junqueras hakkında “ayaklanma” suçlamasıyla en erken Pazartesi günü dava açacağı bildirildi. İspanya kanunlarına göre, “ayaklanma” 25 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

  • Euro değer kaybetti
  • Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesi sonrası euro dolar karşısında değer kaybetti. İspanya’daki bu gelişmeler üzerine İspanya borsası IBEX bir günde yüzde 2.1’lik bir düşüş yaşadı. Hisse senetlerinin ve bonoların satılmasıyla iş dünyasının kaygıları ortaya çıkmış oldu. Ortaya çıkan kaosun iş dünyasında Katalonya’dan kaçışa yol açacağından, kıta genelinde ayrılıkçı duyguları ateşleyeceğinden korkan Avrupalı liderlerde alarma sebep oldu.

HİÇBİR ÜLKE TANIMADI

Yasal temelden yoksun olan ve merkezi hükümetin sert tepkisiyle karşılaşan bağımsızlık ilanı, uluslararası arenada da kabul görmedi. Türk Dışişleri Bakanlığı, “İspanya’nın toprak bütünlüğü ile anayasaya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “ABD İspanyol hükümetinin İspanya’yı güçlü ve bütün tutmak için aldığı anayasal önlemleri destekliyor” açıklamasında bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, “Bu yasa dışı bir girişim. Kesin bir şekilde kınıyoruz. İspanya bir bütündür” ifadlerini kullandı. İngiltere, Fransa, Almanya, Fas ve Kanada İspanya’ya desteklerini bildirdi. AB, BM ve NATO bağımsızlık ilanını tanımayacaklarını duyurdu.


Korsika adasından destek

Fransa’ya bağlı Korsika adası, Katalonya’nın bağımsızlığını tanıyarak destek verdi. Fransa’ya bağlı olan ve bağımsızlık destekçisi Korsika adasının Meclis Başkanı Jean-Guy Talamoni, “Yeni Katalonya Cumhuriyetini” sevinçle karşıladığını ifade etti. Uluslararası topluluk ve Fransa’nın kesinlikle tanımadığı Katalonya’nın bağımsızlığını tanıyan Talamoni, “Bağımsızlık destekçileri ile çok derin ve eski dostluğumuz var. Fakat biz Katalonya’ya göre çok gerideyiz, ekonomik ve kurumsal olarak bağımsızlığa henüz hazır değiliz fakat birkaç yıl sonra ulaştığımızda bağımsızlığı Korsikalılar isterse masaya yatıracağız” dedi.


Anayasal düzeni yıkma teşebbüsü

 Bağımsızlık ilanına sert tepki gösteren Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Katalonya parlamentosunun tek taraflı bağımsızlık ilanının anayasal düzene karşı gelmek olduğunu belirterek, İspanya’nın birliğinin korunması çağrısı yaptı.


İspanya Başbakan Yardımcısı atandı
Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras’ın yerine İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria getirildi. Yerel hükümet bakanlıkları da bundan sonra merkezi hükümetin bakanlıklarına bağlı olacak.


Avrupa’daki ayrılıkçılara ders

Katalonya AB’den duruma müdahale etmesini istese de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Katalanların bağımsızlık ilan etmesiyle ilgili olarak, “AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor” dedi. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, tek taraflı bağımsızlık ilanını hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlali olduğunu ve AB üyesi ülkelerin bu ilanı tanımayacağını bildirdi. Avrupa’nın sert tepkisinin altında kendi toprak bütünlükleri ile ilgili endişeler yatıyor. Katalonya’nın bağımsızlık girişimleri, bir yandan Belçika, Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’daki ayrılıkçı hareketleri cesaretlendirirken diğer yandan bu ülkelerin yönetimlerini kaygılandırıyor. Katalonya’nın başarı elde etmesi halinde örnek olacağını düşünen Avrupa ülkeleri gösterdikleri tepkiyle, olası ayrılıkçı girişimlerin önüne geçmeye çalışıyor.




#İspanya
#Katalonya
#Bağımsızlık
6 yıl önce