|

Malatya radarı füze tanımıyor

ABD'nin Türkiye'ye de kurduğu füze savunma sisteminde ciddi teknik sorunlar olduğu ortaya çıktı. Amerikan Savunma Bakanlığı danışmanlarının hazırladığı rapora göre füze önleme uçaklarının üretiminde aksaklıklar yaşanıyor ve sensörler savaş başlıklarıyla diğer objeler arasındaki farkı ayırt edemiyor.

Washington
00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 01:58 - 22/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Malatya radarı füze tanımıyor
Malatya radarı füze tanımıyor

ABD ve Avrupa'yı doğudan gelebilecek füze saldırılarına karşı korumak amacıyla planlanan ve radarı Türkiye'de bulunan füze kalkanı projesi zor durumda. ABD'de bir süre hazırlanan iki rapor projede önemli gecikmeler, ciddi maliyet sorunları ve kritik teknolojik sorunlar olduğunu ortaya koydu. Associated Press'in haberine göre, Savunma Bakanlığı ve Kongre müfettişlerinin hazırladıkları rapor, ABD'nin Rusya'yla ilişkilerde hassas bir nokta olan Avrupa'yı koruma planlarının darboğazda olduğuna işaret etti. Raporda, füze önleme uçaklarının üretiminde aksaklıklar yaşandığı, sistemdeki radarların yetersiz olduğu ve sensorların savaş başlıklarıyla diğer objeler arasındaki farkı ayırt edemediği belirtildi.

MALATYA'DAKİ RADARIN MENZİLİ DAR

Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapan Savunma Bilim Kurulu'nun hazırladığı ilk rapor aslında geçtiğimiz yıl yayımlandı ancak o dönemde pek dikkat çekmedi. Raporda Avrupa sisteminde 'önemli bir engel olmadığı' ancak bazı sorunlar olduğu ifade edildi. Raporda, gemilere yerleştirilen Aegis radarlarının menzilinin gemideki önleyicilerin hedefleri vurabilmesi için çok kısa olduğu ifade edildi. Bu da kalkanın Avrupa'yı bir saldırı karşısında koruyamayacağı anlamına geliyor. Dahası Malatya'da bulunan radarın menzilinin de Avrupa'daki bir hedef alan saldırıları fark edebilmesi için çok daha geniş olması gerektiği ifade edildi. Ancak radarın menzilinin nasıl genişletileceği bilinmiyor. Raporda ayrıca sistemin sensörlerinin savaş başlığı ile parçalanmış bir roket gibi başka objeleri ayırt edemediği ifade ediliyor.

CUMHURİYETÇİLER İÇİN FIRSAT

Pentagon'un eski silah deneme uzmanı Philip Coyle ise raporda dile getirilen sorunların kapsamlı ve maliyetli değişiklikler gerektireceğini söyledi. Raporu, Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi Obama'nın konumunu zayıflatmak için bir fırsat olarak gören Cumhuriyetçiler ise bu bulguların programın Rusya'nın kaygılarının önüne geçmek için alelacele hazırlandığı yönündeki kaygıları desteklediğini belirtti. Obama yönetimi ise sürecin planlandığı gibi gittiğini savunuyor.


12 yıl önce