|

MİR için cenaze marşı

22 Mart'ta Büyük Okyanus'a düşürülecek MİR Uzay İstasyonu için bir cenaze marşı bestelendi ve Moskova'da matem konseri düzenledi.

.
00:00 - 20/03/2001 Salı
Güncelleme: 16:02 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
MİR için cenaze marşı
MİR için cenaze marşı

Okyanusa düşürülecek Uzay İstasyonu Mir için Rusya, bir cenaze marşı besteledi ve Moskova'da bir matem konseri düzenledi. Mir'in yaşatılması için lobi yapan, kampanyalar düzenleyen; ancak hükümetin kesin olarak istasyonu batırma kararı aldığını gören Mir Fonu, son gelişmeler üzerine çeşitli cenaze etkinlikleri düzenliyor. Moskova'nın ünlü Mir Kinotavra Sineması'ndaki matem marşı konserine daha çok gençlerin iştirak ettiği gözlendi. Konser öncesi Mir'in batırılması karşısında eylemler yapan, pankartlar taşıyan gençler, ilerleyen zamanda müziğin etkisiyle bu sefer de dans etmeye başladılar.

Nyebesnaya Dver ve Krematoriy rok grupları tarafından verilen matem marşı konserinde, hayatın zorluklarına direniş ve sabır gibi temalar müzikle dile getirildi. Rok gruplarıyla beraber sahnede saçları sıfıra vurulmuş gençler taşıdıkları pankartlarla 'Yaşasın Rusya' diye bağırdılar. ABD, NATO ve Rusya hükümetini eleştiren eylemciler pankartlarda; "Rusya ve Mir istasyonu Kosova değil", "Kursk'u batırdılar Mir'i de batıracaklar", "NASA, Mir düşmanı", "Mir, Moskova'nın üstüne düşebilir" şeklindeki sloganları gösterdiler.

Mir Fonu Başkanı Sergey Akifyev, Türkiye gibi ülkelerin bu tür uyduları hiçbir zaman fırlatamayacağını öne sürdü. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkeden Mir'in yaşatılması için yardım çağrısında bulundu. Hükümet, yaşatılması için gerekli olan yıllık 300 milyon doların bulunamaması ve 15 yaşındaki emektar istasyonun yaşlanması sebebiyle Mir'in, Pasifik Okyanusu'na indirilmesini kararlaştırdı. Mir uzay istasyonunun Güney Pasifik Okyanusu'na düşüşünü izlemek üzere Rus kozmonotlar ve istasyonun mimarlarının da aralarında bulunduğu bilim adamları Fiji'de toplanıyor.


23 yıl önce