|

Nerede kalmıştık

Bayram bitti, Fırat Kalkanı devam ediyor. İstikamet, Halep’in kuzeyindeki stratejik ilçe el-Bab. Bini aşkın IŞİD’li teröristin bulunduğu bölge ele geçirilirse, Suriye PKK’sının kanton birleştirme rüyası (Afrin-Kobani) suya düşecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:36 - 17/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 3. dalgası olan el-Bab operasyonu dün başladı. Operasyona katılan yüzlerce muhalife TSK da savaş uçakları, Fırtına obüsleri, zırhlı personel taşıyıcıları, insansız hava araçları ve tanklarla destek verdi. Hedef, Türkiye sınırına 27 kilometre mesafedeki bulunan IŞİD kontrolündeki el-Bab ilçesini ele geçirmek. Azez güneyinden el-Bab'a kadar yaklaşık 20 köyün IŞİD teröründen temizlenmesi ve terör örgütünün ikmal yollarının kesilmesi amaçlanıyor.



HAVAHÜYÜK TAMAM


El-Bab yolunda bulunan ve tamamı Türkmen 3 bin 500 kişinin yaşadığı Havahüyük beldesinin kontrolünün ele geçirilmesi, harekatın yeni safhasının kapısını açtı. Bölge, IŞİD'in Rakka'dan el Bab'a en kolay şekilde lojistik taşıyabileceği bir güzergah üzerinde. Beldede yaşayan aileler, IŞİD ablukasını yarıp geçtiğimiz günlerde bölgeden kırsal kesime çekilmeyi başarmıştı. Önceki gece ise Türkiye destekli ÖSO birlikleri beldeye giriş yaptı. Havahüyük'teki hakimiyet sonrası bütün dikkatler, IŞİD'in 'batı kalesi' olarak görülen Bab'a yöneldi. IŞİD'li teröristlerin, beldenin 11 noktasında direniş göstermesi bekleniyor.





BİNİ AŞKIN TERÖRİST


Askeri kaynaklar, Bab yakınlarında IŞİD barikatlarının imhasının kolay olduğunu, ancak birlikler kente girdiğinde teröristlerin temizlenmesinin zaman alacağını söylüyor. Çünkü ilçede çok sayıda sivil bulunuyor. Mehmetçik ve ÖSO birliklerinin Bab'a 10 kilometreye kadar yaklaştıkları öğrenilirken, istihbarat raporları ilçe ve çevresinde bini aşkın IŞİD militanının bulunduğunu kaydediyor. El-Bab, PKK/PYD'nin elindeki Kobani ile Afrin kantonları arasında yeralması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bab, aynı zamanda Halep'e de sadece 45 km uzaklıkta. Bab'ın alınması halinde Suriye PKK'sının 'Rojava' rüyası suya düşecek. Zira batıdaki Afrin ile doğudaki Kobani birleşemeyecek.





Uçaklar bombaladı


Fırat Kalkanı Operasyonu'nun 'Bab' cephesi, dün sabah saatlerinde Türkiye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki Baragatı köyünün TSK topçuları tarafından hedef alınmasıyla başladı. Eşzamanlı olarak TSK destekli ÖSO birlikleri bölgeye kara harekatı başlattı. Çok sayıda tank ve zırhlı araç da sınırı aşarak Suriye'ye girdi. Operasyona çok sayıda F-16 savaş uçağı da destek verdi.





#Fırat Kalkanı Harekatı
#PKK
#El-Bab
8 yıl önce