Nükleer yarışa devam

.
01:00, 26/03/2000, PazarG: Güncelleme: 13:07, 14/01/2014, Salı
Yeni Şafak
Nükleer yarışa devam
Nükleer yarışa devam

Hindistan ve Pakistan'ı nükleer denemeleri durdurmaya ikna edemeyen Clinton, 6 saatliğine uğradığı Pakistan'da General Müşerref'ten demokrasiye dönüş için bir takvim alamadı.

http://cdn.yenisafak.net/site/clinton23b4c2317.jpg

İSLAMABAD- Pakistan'daki askeri yönetimin lideri General Perviz Müşerref, ülkesine 6 saatlik bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Bill Clinton'a demokrasiye dönüş konusunda bir süre vermedi. Beyaz Saray sözcüsü Joe Lockhart, görüşmede Cilnton'ın, demokrasiye en kısa zamanda geçilmesi için bir takvim hazırlanması gereğine işaret ettiğini söyledi. Clinton'ın ayrıca Müşerref'e Pakistan'ın Hindistan ile ilişkilerinde itidalli olması ve Usame bin Ladin'in kendilerine teslim edilmesi için etkisini kullanması gerektiğini söylediği bildirildi. Lochart, bir saat 40 dakika süren görüşmenin "ciddi ve açık" olduğunu kaydetti. Üst düzey bir Amerikalı yetkiliye göre de, Clinton Müşerref'e, Pakistan'ın nükleer silah üretmesinin, ülkeye ve halka güvenlik sağlamadığı gibi Pakistan'ın caydırıcılık kapasitesini de artırmadığını söyledi. Görüşme "olumlu, ciddi ve dolaysız" olarak nitelendirildi. Dışişleri Bakanı Abdul Sattar tarafından karşılanan Clinton, önce Cumhurbaşkanı Muhammed Rafig Tarar arasında ikili bir görüşme yaptı ardından da, General Pervez Müşerref ile biraraya geldi. Clinton dün akşan 17.30'da Pakistan'dan ayrıldı.

Clinton ükleer tansiyonu düşüremedi

Clinton'ın Hindistan ve Pakistan'a yaptığı ziyaretin, bölgedeki nükleer savaş tehlikesinin azaltılmasına hiçbir katkı sağlamadığı belirtildi. Hindistan ziyaretinin sonuçları ile ilgili açıklamada bulunan Hindistan Başbakanı Atal Behai Vejpai, "Keşmir sorunu Hindistan'ın iç sorunudur" açıklamasında bulunurken, ülkesinin Nükleer Çalışma Programı'nın Haziran 1999'da kabul edildiğini ve hiçbir şekilde değişemeyeceğini de sözlerine ekledi. Başbakan ayrıca, ülke bütçesinden yeni dönem nükleer çalışmalar için 10 milyar dolar ayırdığını hatırlattı. Bu arada, ABD Başkanı'nın İslamabad'a inmesinden önce Müşerref'in, ülkesinin tek taraflı nükleer denemelerden vazgeçmeyeceğini açıklaması, ABD heyetinde şok etkisi yaptı.

Pakistan halkına seslendi

Ulusal radyo ve televizyondan Pakistan halkına seslenen Clinton, "Eksik bir demokrasiye verilecek cevap demokrasiyi sona erdirmek değil, onu geliştirmektir" dedi. Clinton, ABD ve Pakistan'ın 50 yıldır dost olduklarını belirtti, ancak askerlerin yönetime el koymasının bu dostluğu zayıflatma tehlikesini ortaya çıkardığını söyledi. Müşerref'in gelecek yıl yerel seçim yapacağını açıklamasının olumlu bir adım olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Clinton, sivil yönetime dönüş için tam ve gerçek bir plan yapılması gerektiğini kaydetti. Clinton, demokrasiye dönülmedikçe ve Keşmir konusundaki anlaşmazlık devam ettiği sürece, Pakistan'ın daha da yalnızlaşma tehlikesinin ortaya çıkacağını söyledi.


Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026