Irak'ta bundan tam dört yıl önce ABD tankları Bağdat'ın Firdevs Meydanı'na girmişti. Meydanın ortasında bulunan Saddam Hüseyin heykeli ABD askerleri ve bazı Iraklılar tarafından devrildi. Ancak heykel devrilmeden önce ABD'li asker Saddam'ın yüzünü ABD bayrağı ile örtüyordu. Aradan tam 4 yıl geçti. O dönem Saddam heykelini devirip ABD bayraklarını sevinç gösterileriyle karşılayan Iraklılar, bugün aynı bayrağı ayaklarının altına alıyorlar. Bağdat'ın düşüşünün yıldönümü nedeniyle onbinlerce kişi Necef'te protesto gösterisi yaptı. Muktada Sadr'ın çağrısıyla ülkenin dört bir yanından Necef'e akın eden Şii -Sünni onbinlerce kişi, ABD ve Başkan George Bush aleyhinde sloganlar attı. "Kahrolsun ABD", "Kahrolsun Bush" diye haykıran göstericiler, Amerikan bayraklarını ateşe verdi. Saddam rejiminin devrilişinin dördüncü yıldönümünde yapılan protesto gösterisine katılanlar, yerlere yayılan Amerikan ve İsrail bayraklarını çiğnedi. Güvenlik güçleri, Sadr hareketiyle eşgüdüm içinde hareket ederek muhtemel saldırıları önleyebilmek amacıyla özel tedbirler aldı.
Şiilerin davet ettiği Sünni din adamları da gösterinin ön saflarında yer alıyor. Sadr yanlısı milletvekili Felah Hasan Şansil, "Bu kalabalık, işgalciyi istemediğini göstermek için burada toplandı" dedi. Milletvekili Nasır ErRubai de "Dört yıllık işgal bize sadece kan ve gözyaşı getirdi; gıda ve su değil" diye konuştu. Sadr, aylardır ortada görünmüyor. Amerikalılara göre, Şii lideri İran'a kaçtı. İran ve Sadr hareketinin yöneticileri ise bu iddiayı reddediyor. Sadr hareketinin 275 sandalyeli mecliste 32 temsilcisi, hükümette de 6 bakanı bulunuyor.
Dört yıl önce Bagdat'ın ABD güçle-rince düşürülmesiyle birlikte Saddam Hüseyin'in Firdevs Meydanı'ndaki heykeline ilk balyozu vuran Iraklı Kazım Şerif Hasan el Cuburi, geçen 4 yıllık sürede umutlarının tümüyle kaybolduğunu ifade ederek, o tarihte yaptıklarından pişmanlık duyduğunu söyledi. Hasan el Cuburi şimdiki tabloya baktığında Saddam'ın heykelini yıkmasının hiç bir şey ifade etmediğini söyledi.






