|

Ölü kent Urus Martan

Rus ordusu, Çeçenistan'ın başkenti Grozni çevresindeki bütün köy ve kasabaları kontrol altına alarak ilerliyor. Urus Martan halkı, Rus saldırılarında ölen, sokaklarda yatan ve çökmüş binaların altında kalan sivillerin cesetlerini kaldırmaya çalışıyor.Urus-Martan'da direnen 3 bin Çeçen savaşçı, ellerindeki Stinger füzeleri ve roketatarlarla Ruslar'a karşı koymaya ve Grozni'nin düşmesini engellemeye çalışıyor. Achkoi Martan kasabası da Gudermes'ten sonra Ruslar'ın eline geçti. Ruslar, Grozni'yi Aralık ayı ortalarına kadar tamamen kuşatma altında tutacaklarını, Çeçen savaşçılarla kesinlikle yakın çatışmaya girmeyeceklerini, topçu saldırıları ve hava bombardımanlarıyla kenti ele geçireceklerini iddia ediyor.

Yeni Şafak
01:00 - 23/11/1999 Salı
Güncelleme: 11:55 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

URUS MARTAN- Rus ordusu, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye (Caharkale) yakın bütün köy ve kasabaları kontrol altına alarak ilerlemesine devam ediyor. Ruslar'ın, Grozni'nin bir kaç kilometre yakınına kadar ilerledikleri belirtiliyor. Başkentin 15 kilometre kuzeybatısında bulunan Urus Martan halkı, Rus saldırılarında ölen, yollarda ve çökmüş binaların altında bulunan sivillerin cesetlerini kaldırmaya devam ediyorlar. Kasaba caddelerinde kuş uçmazken seyir halinde olan bir araba da Rus birliklerinin kurşun yağmuruna hedef oldu. Urus Martan sakinleri, Ruslar'ın başkent Grozni'yi işgalini geciktirmeyi başaran en önemli direniş merkezi konumunda bulunuyor. Urus-Martan kentinde üç bin Çeçen savaşçı bulunuyor. Savaşçıların, Rus güçlerine karşı Stinger uçaksavar füzeleri, roket atarlar ve diğer askeri techizatla karşı koydukları kaydediliyor. Grozni'nin Achkoi Martan kasabası ise Gudermes'in işgalinden sonra Rus birliklerinin kontrolüne geçti.

Kuşatma Aralık'ta tamamlanacak

Rus İnterfax haber ajansı, Rus birliklerinin halen yüzde 80'ini kontrol altında tuttuğu Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi, Aralık ayı ortalarına kadar tamamen kuşatma altına almayı planladığını bildirdi. Rus birlikleri Grozni'ye hücum hazırlıkları yaparken, başkentin yüzde 80'i Ruslar tarafından ablukaya alınmış durumda. Rus askeri yetkilileri, Federal Kuvvetler'in Çeçen savaşçılar ile temaslı savaşa girmeyeceğini, top ateşleri ve savaş uçaklarının saldırıları ile Grozni'yi alacaklarını açıkladılar. Çeçen savaşçılar ise, başkent çevresinde savunma çemberi oluşturdular. Ancak, bu savunma çemberleri Ruslar'ın top ateşleri ve savaş uçaklarının saldırıları karşısında yetersiz kalıyor.

Propaganda yayınları
Rus kanalları ise Rus birlikleri lehindeki yayınlarını sürdürüyor. ORT televizyonu, Rus birliklerinin Grozni'nin kuzey ve doğusundaki köylerde ve kasabalarda kontrolü ele geçirdiklerini sık sık duyururken; NTV televizyonu, birliklerin Caharkale'nin güney batısındaki Bamut kentine doğru ilerlediklerini bildirdi. Rus kaynakları, bütün dünyaya, bombardımandan kaçan 200 bin mültecinin evlerine dönmeye başladıklarını duyururken olayın iç yüzü de ortaya çıktı. Bu arada bombardıman devam ettikçe mülteci sayısı da artmaya devam ediyor. Rus bombalarından kaçan Çeçen siviller, ya dağlara sığınıyor, ya da komşu ülke İnguşetya'nın yolunu tutuyor. İnguşetya'daki mülteci kamplarda kalan Çeçenler, evlerine dönmeleri için Ruslar tarafından zorlandıklarını, Rusların, "İsteseniz de istemeseniz de evlerinize döneceksiniz" dediklerini anlattılar. Bu arada Rus kaynakları, Yeltsin'in AGİT zirvesinde gösterdiği katı tutumun bir başarı olduğunu ve Batı'nın Çeçenistan krizine doğrudan müdahalesinin önüne geçtiğini belirtiyorlar.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce