|

ÖNDER Mısır yönetimine mektup gönderdi

ÖNDER, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının geri alınması için İstanbul ve ülke genelinde eş zamanlı olarak Mısır'ın çeşitli resmi makamlarına mektup gönderdi.

Yeni Şafak
18:21 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 20:20 - 10/07/2015 Cuma
Diğer

ÖNDER (İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği) üyeleri, idama mahkum edilen Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşların için duydukları üzüntüyü dile getirmek ve seslerini duyurmak için tüm Türkiye'de 400'e yakın mezun dernekleri ile eş zamanlı bir eylem düzenledi. Eylemin İstanbul ayağı ise Sirkeci Postanesi önünde gerçekleştirildi. Cuma namazı sonrası yapılan eylemde, Mısır yönetimini uyaran ÖNDER üyeleri, idam kararını kınadı.



Katılımın yoğun olduğu eylemde 'Mısır dik dur eğilme, İmam Hatipliler Seninle. Kardeşlik Bedel İster. Bir Firavun varsa binlerce Musa var' şeklinde pankartlar açan ve dövizler taşıyan grup, ''Katil Sisi, seninleyiz Mursi'' şeklinde slogan attı.



Tüm Türkiye Mısır için tek yürek oldu


ÖNDER'in çatı kuruluş olduğu yaklaşık 400'e yakın mezun derneğiyle birlikte tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak gerçekleşen eyleme her ilden katılım oldukça yoğundu. Kendi il ve ilçelerindeki postane önünde eylem yapan mezun dernekleri hep birlikte Mısır yönetimine karşı uyarıda bulundu. Eylemde Mısır yönetimine gönderilecek olan mektubu okudular ve ardından mektupları ilgili makamlara gönderdiler.



İdamlar yanlış ve akıl dışıdır


Mısır'daki haksız idamları protesto etmek, İmam Hatiplerin Mursi ve arkadaşlarını yalnız bırakmadıklarını göstermek için toplandıklarını söyleyen ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Mısır'a çok zarif ve anlamlı bir mesaj gönderdiklerini dile getirdi. Bekiroğlu “Mısır tarihi güçlü olan bir ülke, kökleri olan bir ülke, bizimle iç içe sayılacak bir ülke. Mehmet Akif Ersoy'un, Mustafa Sabri Efendi'nin yaşadığı ülke. Biz Kahire ile İstanbul'u farklı görmüyoruz. El-Ezher Üniversitesi'yle buradaki bir ilahiyat fakültemizi de çok farklı görmüyor ve diyoruz ki: Bu yaptığınız yanlıştır, akıldışıdır. Bu yanlıştan mutlaka ve acilen dönülmesi gerekir." diye konuştu.



İdam kararlarının sadece Mısır'la ilintili olduğunu düşünmediklerini söyleyen Bekiroğlu, bu kararların aynı zamanda küresel bir kuşatmanın yansıması olduğunu dile getirerek. “Bütün dünyada benzer zulümler yaşanıyor. Dolayısıyla biz Mısır'da yaşanan bu zülüm üzerinden aslında bütün dünyaya mesaj veriyoruz ve kendi duruşumuzu ortaya koyarak diyoruz ki “Biz zalimlere karşıyız ve mazlumların yanındayız." Doğu Türkistan'da da Arakan'da da Suriye'de de biz mazlumlardan yanayız." dedi.



Müslümanların gelişmesi engelleniyor


İdamla yargılanan Esma'nın babası Muhammed Biltaci'nin idam sonrası mahkemede yaptığı “Ben bir akademisyen, bir doktor, bir uzman olarak idamla yargılanıyorum. Elime silah almadığım halde, bir suç işlemediğim halde idamla yargılanıyorum. Yaptığım tek şey var; Bu ülkeye faydalı olmak için tıp laboratuarları kurmak." sözlerini dile getiren Bekiroğlu “Bahsettiğimiz küresel kuşatmanın bir yansıması olarak Mısır'da da Bengladeş'te de, başka coğrafyalarda da insanlarımızın gelişimine müsaade edilmiyor. İnsanlarımızın seçimle iş başına gelmesine müsaade edilmiyor, bunun da en somut örneği maalesef Mısır'da bugün yaşanıyor. Biz postalayacağımız mektupla Mısır'a ve Mısır nezdinde bütün haksızlık yapanlara bir mesaj göndereceğiz." sözlerini dile getirdi.



Hakk'ın ve haklının yanındayız


Türkiye'nin dört bir yanında 400'e yakın mezun derneği ile yapılan eylemin özelliğine de dikkat çeken Bekiroğlu, “Şu anda eş zamanlı olarak tüm Türkiye'de icra edilen bu mektup gönderme eylemini bir halka halinde yayılarak inşallah ciddi etki uyandıracağına da inanıyoruz. Bazen bu eylemler çok anlık bakıldığı zaman değeri anlaşılamıyor. Ama biz bugün burada tarihe şahitlik ederek, karınca kararınca bir adım atarak belki de son yılların önemli dönüşümüne katkıda bulunmuş olacağız. Hakkın ve haklının yanında olarak tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız." dedi.



Ardından eyleme katılanlarla birlikte, Sirkeci Postahanesi'nden Mısır'daki Cumhurbaşkanlık Sarayı'na, Adalet Bakanlığına ve Ezher Üniversitesine, Mursi ile arkadaşlarının uğradığı haksızlıkları, idamların uygulanmasıyla Mısır'da yeni bir kargaşa ve çatışma döneminin başlayacağı uyarısını dile getiren bir mektup gönderildi.



Mektupların gönderilmesiyle eylem sona erdi.



#önder
#mursi
#mısır
9 yıl önce