|

Rohingyalılara ''Bengalli'' kimliği

Myanmar'da göç yetkilileri, Rohingya Müslümanlarının nüfus bilgilerini soruşturuyor, Müslümanları ''Bengalli'' ya da ''Bengalli/İslam'' diye gösteriyor.

Aa
00:00 - 30/11/2012 Cuma
Güncelleme: 13:22 - 30/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Myanmar'ın batısında ada köyü Sin Thet Maw'u ziyaret eden bir grup gazeteci, Arakan'da yaşayan Müslümanların nüfus bilgilerini tasdik etmeyi amaçlayan sayım benzeri operasyon yürüten göç yetkileriyle karşılaştı.

Göç yetkililerinin, Müslümanların doğum tarihleri ve doğum yerleri, ebeveynleri, büyükbaba ve büyükanneleri, üç nesilin yaşam süreleri hakkında bilgi toplayarak çalıştıkları görüldü.

Sin Thet Maw köyünün bağlı olduğu Pauktaw kentinde 8 Kasım'da kamuya duyurulmadan başlatılan operasyon, er ya da geç, geçen 5 ayda yaklaşık 200 kişinin öldüğü, çoğu Müslüman 110 bin kişinin kaçtığı Arakan eyaletinin tümünde yapılacak.

Sin Thet Maw'daki Müslümanlar, endişelerini dile getirerek, operasyonunun amacının ne olduğu konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söylediler.

Ailesinin 1918 yılından bu yana Sin Thet Maw'da yaşadığını ifade eden 34 yaşındaki Müslüman Zaw Win, ''Tek bildiğimiz şey, bizi burada istemedikleri'' dedi.

Myanmar hükümetinin sözcüsü Win Myaing, şimdiye kadar 2 binden fazla Müslüman ailenin bu süreçten geçtiğini, hiç ''yasadışı yerleşimci bulunmadığını'' kaydetti.

Win Myaing, yaşadışı yerleşimcilerin ülkeden sınırdışı edilip edilmeyeceği konusunda bilgi vermedi.

''Bengalli'' ya da ''Bengalli/İslam''

Görüşülen Müslümanların büyük bölümüne aynı zamanda hükümetin tebliğ ettiği, aile üyelerinin kayıtlı olduğu formlar ibraz edildi.

Göç görevlileri, her görüşmeden sonra formlarda ''Irk/Milliyet'' maddesinin yanındaki boşluğu ''Bengalli'' ya da ''Bengalli/İslam'' şeklinde doldurdu.

Yetkililerden Kyi San, konuyla ilgili olarak, ''Veri topluyoruz, milliyetleri hakkında kararlar vermiyoruz'' derken, görüşülen bazı Müslümanlar, görevlilerin, ''Rohingya diye bir şey yok'' diyerek, kendilerini Rohingya olarak sınıflandırmayı reddettiğinden şikayet etti.

Bir Müslüman, kendisini Bengalli olarak tanıtan formu imzalamayı reddetmesi üzerine dövüldüğünü ifade etti.

Bizler Bengalli değiliz. Rohingyayız

Yine görüşülen Müslümanlardan Zaw Kin, ''Bengalli olmak, tutuklanıp sınırdışı edilebiliriz, bu ülkenin parçası olmadığımız anlamına gelir. Bizler Bengalli değiliz. Rohingyayız'' dedi.

11 yıl önce