|

Ruhani’ye ültimatom

İran’da 187 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani’ye açık mektup yazarak ekonomi takımını değiştirmesini talep etti. Vekiller aksi takdirde meclisi devreye sokarak azil sürecini başlatmakla tehdit etti. Ruhani ise ekonomik kriz nedeniyle hükümetine yöneltilen istifa çağrılarına sert çıkarak ABD karşısında birlik çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:23 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
İran’da 187 vekilden açık mektup ‘Ekonomi takımını derhal değiştir’
İran’da 187 vekilden açık mektup ‘Ekonomi takımını derhal değiştir’

İran’da 187 milletvekili, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye hitaben kaleme aldıkları açık mektupla, ülkedenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkabilmesi için ekonomi yönetiminin değiştirilmesini talep etti. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da yayınlanan mektupta, “Ekonomi ile ilgilenen üst düzey yetkililerin son yıllardaki zayıf performansı halkta güven kaybına neden olmuştur” ifadesi yer aldı. Mektupta Ruhani’den “ivedilikle” harekete geçmesini talep eden milletvekilleri, “ekonomiyi yöneten takımda” değişiklik yapma çağrısında bulundu.

MECLİSİN YETKİSİ VAR

Ruhani’nin ekonomi takımı cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, danışmanlar ve İran Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşuyor. İran’da meclisin üçte ikilik çoğunlukla bakanları görevden alma ya da cumhurbaşkanının yetersizliğini ilan ederek, dini lider tarafından görevden alınması sürecini başlatma yetkisi bulunuyor. İran dini lideri Ali Hamaney de ekonomik gidişatla ilgili bugün bir açıklama yaparak, yargıdan, “ekonominin güvenliğini tehlikeye atanların” cezalandırılması için gerekeni yapmasını istemişti.

RUHANİ: KORKMUYORUZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ekonomik kriz nedeniyle hükümete yöneltilen istifa çağrılarına sert çıktı. Hasan Ruhani, “Eğer bazıları hükümetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükümet istifa etmeyecektir” dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, ABD’nin ülkeye siyasi ve ekonomik baskılar yaptığını ifade etti. Ruhani, “Dünyaya zorluklara göğüs gereceğimizi fakat bağımsızlık ve özgürlüğümüzden taviz vermeyeceğimizi göstermeliyiz“ dedi.

İran’a ihlal suçlaması

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran’ı BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmekle suçladı. Haley, “İran, Ortadoğu’ya silahlar göndererek, seyahat yasaklarına meydan okuyarak ve terör örgütlerine verdiği destekle bölgeyi istikrarsızlaştırarak BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ediyor” değerlendirmesinde bulundu. BM raporunda da İran’ın BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarını ihlal ettiğine yönelik güçlü kanıtlar olduğunu iddia eden Haley, “ABD, İran’ın ihlallerinin ve yıkıcı eylemlerinin denetsiz kalmasına izin vermeyecek. Güvenlik Konseyi üyelerine de bunu yapması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.


Rejimi devirin maç yapalım

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran halkına ayaklanma çağrısını bu kez Dünya Kupası’ndan esinlenerek futbol topuyla yaptı. Rusya’nın ev sahipliğindeki 2018 FIFA Dünya Kupası’nda sıkı defansıyla İspanya ve Portekiz’le karşılaşan İran milli futbol takımına atıf yapan Netanyahu, başbakanlık masasında kendisine atılan topu eline alıp ‘’Ronaldo’nun gol atmasını durdurmanın ne kadar zor bir şey olduğunu tasavvur edebilir misiniz’’ diye söze başladı.

İsrail Başbakanı, ‘Ronaldo’nun gol atmasını durdurmanın imkansız bir şey olduğunu, ama İran milli futbol takımının imkansızı başardığını’ dile getirdi. İsrail Gazze’deki içme suyu kaynaklarının yüzde 98’ini kirletirken Netanyahu İran halkına su sorunları çözme vaadinde de bulunmuştu. Netanyahu suyla dolu bir sürahi ve bardak ile yaptığı konuşmada İranlılara su ve tarım teknolojilerini paylaşma sözü vermişti.

#İran
#Ruhani
#Ekonomi
6 yıl önce