|

Rus birlikleri geri çekildi

Komsomolskaya'yı ağır saldırılara rağmen ele geçiremeyen Ruslar, geri çekilmek zorunda kaldı. Ruslan Gelayev komutasındaki savaşçılar, karşı saldırıya geçerek, Alhazurovo'yu da ele geçirdi.

.
00:00 - 20/03/2000 Pazartesi
Güncelleme: 12:48 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Rus birlikleri geri çekildi
Rus birlikleri geri çekildi

MOSKOVA- Ağır Rus saldırılarına karşı günlerdir Komsomolskaya köyünü savunan Çeçenistan Devlet Başkanı Özel Birlikleri Komutanı Ruslan Gelayev komutanlığındaki savaşçılar, Rus birlikleri tarafından oluşturulan ablukayı yararak başkent Grozni'nin 20 kilometre güneyindeki Alhazurovo köyünü ele geçirdi. İTAR-Tass ajansı tarafından Çeçenistan'daki son durumla ilgili verilen bilgide, Komsomolskaya köyünde devam eden çatışmalara sadece keskin nişancı Çeçenler'in katıldığı belirtilerek, "Diğer savaşçılar köyü terketti. Ancak keskin nişancılar halen çok aktif" denildi. Bu arada, Komsomolskaya'daki ablukayı yaran savaşçılar arasında komutan Ruslan Gelayev'in kendisinin bulunup bulunmadığı konusunda kesin bir bilginin bulunmadığı ifade edilirken, Rus birliklerinin Alhazurova'ya kaydırıldığı öğrenildi. Rusya'nın NTV televizyonuna açıklamada bulunan Rusya Federal Ordusu Basın Sözcülüğü yetkilileri, Çeçenistan'da Rus ordusuna karşı 2 bin 500'den fazla Çeçen'in savaştığını kaydederek, bunlardan bin 500'ünün ülkenin güneyindeki dağlık bölgelerde, diğerlerinin ise düz arazilerde bulunduğunu söylediler. Rusya mücahitlerin sayısı konusunda sürekli çelişkili bilgi veriyor.

Ruslar Komsomolskaya'dan çekildi

Rus güçlerinin, yaklaşık iki haftadır Çeçen savaşçılarla şiddetli çatışmalara sahne olan güneydeki Komsomolskoya köyüne düzenlenecek yeni bir topçu saldırısına hazırlık amacıyla köyden çekildikleri açıklandı. Rusya'nın Çeçenistan'daki askeri komutanlığından yapılan açıklamada, askerlerin Komsomolskoye'den 1.5 kilometre açıktaki güvenli bir bölgeye çekildiği ve Rus topçusunun köydeki Çeçen savaşçılara karşı yeni bir saldırı düzenleyeceği ifade edildi. Rus ordusu basın bürosundan bir yetkili, önceki gece Rus askerlerinin kontrolleri altında bulunan bölge ve askeri tesislere Çeçenler'in saldırı ve sızma girişimlerinde bulunduğunu söyledi. Rus ordu açıklamasında ise savaş uçakları ile ağır silahların, güneydeki Argun ve Vedeno vadilerini vurduğu belirtildi. Rus ordusundan bu hafta başında yapılan açıklamada, Komsomolskoya'nın ele geçirildiği ileri sürülmüştü.

Şaro-Argun'da çatışmalar sürüyor

Çeçenistan'ın güneyinde bulunan Şaro-Argun yerleşim biriminde Rus birlikleri ile Çeçen savaşçılar arasında önceki gün başlayan çatışmalar devam ediyor. Bölgedeki son durumla ilgili açıklamada bulunan Rus ordusu basın merkezi yetkilileri, dün sabah bölgede sürdürülen operasyonlar sonucunda, Şaro-Argun'un Rus birlikleri tarafından ablukaya alındığını, ancak Çeçen savaşçıların büyük kısmının artık bu yerleşim birimini terkettiğini belirttiler. Şaro-Argun'da Çeçen savaşçılara ait büyük askeri kampın bulunduğunu öne süren Rus yetkililer, yüzlerce savaşçının Çeçenistan'ın güneydoğusuna doğru hareket ettiğini ve kısa sürede Çeçen-Dağıstan sınırına ulaşacaklarını ifade ettiler.


24 yıl önce