Rusya ve Türkiye süper güç olur en kârlı Erdoğan çıkar

Dış Haberler
00:001/05/2009, Cuma
G: 1/05/2009, Cuma
Yeni Şafak
Rusya ve Türkiye süper güç olur en kârlı Erdoğan ç
Rusya ve Türkiye süper güç olur en kârlı Erdoğan ç

Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye ve Rusya'nın bölgede iki yeni süper güç olduğunu belirterek, bundan da en kârlı Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çıkacağını kaydetti

Türkiye ve Ermenistan arasında yürütülen yol haritasını yorumlayan New York Times gazetesi Türkiye ve Rusya'nın bölgesel süpergüç olduklarını yazdı. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri ele alan The New York Times yazarı Judy Dempsey, Türkiye'nin ve Rusya'nın bölgede yeniden nüfuz alanlarını geliştirmeye başladığını ifade etti. Dempsey'e göre Türkiye ile Ermenistan arasında belirlenen yol haritasında başarı sağlanırsa, bundan en çok AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kazançlı çıkacak. Dempsey makalesinde, "İki ülke geçen hafta yol haritası konusunda mutabakata vardı. Sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin başlaması öngörülüyor. Eğer başarı sağlanırsa bölgede Ankara'nın etkisi artacak. Artık bölgenin etkin güçleri ABD ya da Avrupa Birliği olmayacak. Eski imparatorluk geçmişi olan Türkiye ve Rusya bölgede nüfuz alanını güçlendirecek" tespitinde bulundu.

TÜRKİYE İSTEDİ

Ermenistan Araştırma Merkezi direktörü Richard Giragosian'dan alıntı yapan uzman Türkiye'nin Ermenistan'la ne ABD ne de AB istediği için ilişkilerini geliştirme kararı almadığını, bunun Ankara'nın kendi dış politikası açısından yararlı olduğuna değindi. Ayrıca, Türkiye'nin dış politikasındaki değişimin Azerbaycan'da kızgınlığa neden olduğunu ifade etti.